Per šį balsavimą susiskaldžiusi konservatyvioji stovykla varžysis su vienu nuosaikiu kandidatu, kurį palaiko reformų šalininkai.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei, balsavęs tuojau po rinkimų pradžios, ragino žmones masiškai pareikšti savo valią.

"Jeigu Dievas panorės, Irano žmonės sukurs naują politinį epą. Patariu visiems žmonėms balsuoti ir padaryti tai anksti ryte", - Irano lyderis sakė per tiesioginę valstybinės televizijos transliaciją.

Jis taip pat užsipuolė JAV kritiką dėl prezidento rinkimų.

Kai kurie JAV pareigūnai sakė nepripažįstantys šių prezidento rinkimų, pažymėjo A.Khamenei.

"Prasmekit pragaran ... " tie, kas nepritaria šių rinkimų organizavimo tvarkai, pareiškė jis.

"Irano žmonės ... darys tai, kas atitinka jų interesus", - pridūrė ajatola.

JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki, pažymėjusi, kad kandidatų ratas sumažėjo iki šešių.

Ketvirtadienį ji sakė žurnalistams Vašingtone: "Pagal tarptautinius standartus, šie rinkimai nėra laisvi, sąžiningi ir skaidrūs."

"Kandidatus parinko Sergėtojų Taryba, kuri yra nerenkama ... - neatskaitinga institucija. Bet kokiu atveju, Irano žmonės rinksis iš tų nedaugelio pasirinkimų, kuriuos jie turi", - pridūrė J.Psaki.

Pačioje rinkimų kampanijos pabaigoje reformų šalininkams atsigręžus į nuosaikių pažiūrų dvasininką Hassaną Rouhani, šis kandidatas įgijo realias galimybes iškopti į antrąjį turą kartu su kuriuo nors iš konservatorių, pažymi analitikai.

Neoficialios apklausos rodo, kad konservatyviosios stovyklos favoritai yra buvęs užsienio reikalų ministras Ali Akbaras Velayati, Teherano meras Mohammadas Baqeras Qalibafas ir vyriausiasis Irano branduolinės programos derybininkas Saeedas Jalili.

Apie 50,5 mln. žmonių turi teisę rinkti įpėdinį M.Ahmadinejadui, kuris pagal konstituciją negali siekti trečiosios kadencijos.

Jam vadovaujant Iranas tapo izoliuotas tarptautinėje arenoje dėl prieštaringai vertinamos branduolinės programos.

Tarptautinė bendruomenė, paskelbusi sankcijas Teheranui, mėgina priversti šiitišką respubliką atsisakyti urano sodrinimo. Tos sankcijos sukėlė didelę ekonomikos krizę Irane, kuri tapo viena iš pagrindinių šių rinkimų kampanijos temų.

Rinkimų apylinkės dirbs 10 valandų, nors balsavimas gali būti pratęstas iki vidurnakčio, jeigu VRM nuspręs, kad tai būtina.