Laivas „Ocean Viking“, kurį valdo „SOS Mediterranee“ organizacija, bendradarbiaujanti su „Doctors Without Borders“ (MSF), per pastarąsias 72 val. įvykdė penkias operacijas ir išgelbėjo 407 asmenis.

Dar 78 žmonės išgelbėjo „Alan Kurdi“ laivas, priklausantis Vokietijoje įsikūrusiai „Sea-Eye“ organizacijai. Jie išgelbėti per dvi operacijas.
Sekmadienį „Sea-Eye“ organizacija savo tviterio paskyroje parašė, kad Maltai atmetus prašymą prisišvartuoti „Alan Kurdi“ laivas plauks į Italiją.

„Laivas „Ocean Viking“ prie Libijos krantų išgelbėjo 184 kenčiančius vyrus, moteris ir vaikus...(plaukusius) dviem pripučiamomis gelbėjimo valtimis, tviterio paskyroje rašė MSF.

Organizacija taip pat teigė, kad 82 iš jų ištraukė vandens zonoje, kurioje paprastai patruliuoja Maltos valdžia.

„Per 72 val. buvo įvykdytos penkios naktinės operacijos, dabar turime 407 išgyvenusiuosius, kurie šiuo metu saugiai plaukia laivu“, – teigė MSF atstovai.

„Kai prisiartinome, buvo aišku, kad žmonės buvo susijaudinę, juos buvo apėmusi panika, – tviterio paskyroje MSF organizacija citavo vienos medicinos seselės „Ocean Viking“ laive komentarą. – Jūroje išbuvę 22 val. dauguma kentėjo dėl hipotermijos ir dehidratacijos. Kiti buvo veikiami degalų, dėl to ant jų odos gali atsirasti nudegimų.“

„Nepaisydami žiemos, blogo oro, nepaisydami to, kad teritorijoje yra labai nedaug gelbėjimo laivų, itin daug žmonių vis dar išvyksta iš Libijos valtimis, – AFP reporteriams sakė Aloysas Vimardas, MSF koordinatorius „Ocean Viking“ laive. – Išgyvenusieji pasakoja apie vis blogėjančią saugumo padėtį Libijoje, kur vyksta karas.“