Vis dėlto Čekijos, Vengrijos, Lenkijos ir Slovakijos vyriausybių vadovai nesugebėjo susitarti dėl bendros pozicijos 750 mlrd. eurų fondo atžvilgiu.

Europos Vadovų Taryba birželio 19-ąją planuoja surengti pasitarimą vaizdo konferencijos formatu dėl prieštaringai vertinamo pagalbos paketo, kuris yra didžiausias per ES istoriją.

Vengrijos premjeras, dėvėjęs juodas pirštines, ir trys kiti Višegrado ketverto (V-4) lyderiai, užsimovę baltas pirštines, paspaudė vieni kitiems rankas didingoje neogotikinėje Lednicės šalyje pietryčių Čekijoje.

Briuselyje praeitą mėnesį pristatytas atsigavimo planas „NextGenerationEU“ buvo pasmerktas konservatyvią biudžeto politiką vykdančių Bendrijos narių, įskaitant Višegrado ketvertą, nes jis esą palankesnis išlaidžiau gyvenančioms pietinėms bloko narėms.

„Norime kartu pasiųsti signalą... kad turėtume būti sąžiningi“, – žurnalistams sakė Slovakijos premjeras Igoris Matovičius.

„Turėtume vengti situacijos, kai šalis Pietų Europoje, turinti daugmaž tiek pat gyventojų arba daugmaž tokį patį vienam gyventojui tenkantį BVP kiekį, iš šios programos gaus daug daugiau naudos negu Vidurio Europos šalis“, – perspėjo jis.

„Išskirtinė padėtis“

Slovakija ir Lenkija atrodė linkusios daryti daugiau nuolaidų dėl šio fondo negu Vengrija ir V-4 grupei šiuo metu pirmininkaujanti Čekija.

„Manau, pagrindinis kriterijus turėtų būti [kiekvienos narės] BVP nuosmukis ir kad jis turėtų būti vertinamas ateinančių metų pradžioje“, – kalbėjo Čekijos premjeras Andrejus Babišas.

V. Orbanas, įnirtingas ES kritikas, sakė, kad šio fondo idėja yra „filosofiškai yra gana toli nuo to, ką vengrai galvoja apie pasaulį“.

„Vengrai galvoja, kad pinigus pirmiausiai reikia uždirbti, o paskui juos galima leisti“, – pabrėžė jis.

Vis tik premjeras pridūrė, kad ES reikalingi „išskirtiniai sprendiniai, esant išskirtinei padėčiai“.

„Esame linkę su tuo sutikti, nes šią iniciatyvą vertiname teigiamai, bet prie jos dar reikėtų padirbėti“, – pridūrė V. Orbanas.

Išskyrus Lenkiją, kurioje pastaruoju metu buvo užfiksuotas naujų COVID-19 atvejų pliūpsnis, V-4 šalys su koronaviruso protrūkiu tvarkėsi gana sėkmingai, laiku įsivedusios karantino suvaržymus.

Tačiau susitikimą aptemdė ketvirtadienį ryte įvykdytas išpuolis vienoje Slovakijos mokykloje, kur peiliu ginkluotas vyras mirtinai nudūrė vieną mokytoją ir dar kelis žmones sužeidė, kol buvo nukautas policijos. Visi keturi premjerai pareiškė užuojautą dėl šio įvykio.