„Nuo ryto nebuvo ryšio su teisių gynimo centro „Viasna“ pirmininku Alesiu Beliackiu. 18 val. paaiškėjo, kad jis buvo sulaikytas“, – sakoma „Viasnos“ pranešime platformoje „Telegram“.

Pasak teisių gynėjų, baudžiamąją bylą A. Beliackio atžvilgiu veda Tyrimų komiteto centrinis aparatas. Aktyvistai aiškinasi aplinkybes.

Anksčiau trečiadienį „Viasna“ pranešė, kad teisėsaugos pareigūnai atlieka kratas keleto jos darbuotojų namuose, autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui tęsiant susidorojimą su kitaminčiais.

Valdžia nusitaikė į mažiausiai penkias nepriklausomas žmogaus teisių gynėjų grupes, įskaitant „Viasna“ ir Baltarusijos Helsinkio komitetą, ir suėmė keletą aktyvistų.

Kaip pranešta, kovo mėnesį dėl „Viasna“ darbo buvo iškelta baudžiamoji byla.

„Tyrimų komiteto vyriausiosios valdybos organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimų... valdyba tiria baudžiamąją bylą, iškeltą dėl teisių gynimo centro „Viasna“ veiklos“, – pranešė aktyvistai.

„Viasna“ nurodė, kad baudžiamoji byla iškelta dėl viešąją tvarką šiurkščiai pažeidusių grupinių veiksmų organizavimo ir aktyvaus dalyvavimo juose.

„Šiuo metu vyksta aktyvūs tyrimo veiksmai: kratos mūsų regioninių padalinių biuruose ir organizacijos narių butuose, kviečiama į apklausas, atliekami kiti procesiniai veiksmai“, – nurodė teisių gynėjai.

„Kaip rodo oficialūs Tyrimų komiteto komentarai,.. „Viasna“ neva finansuoja ir teikia kitokią materialinę paramą neteisėtiems masiniams renginiams“, – sakoma pranešime.

„Viasna“ priminė, kad anksčiau dėl analogiškų kaltinimų buvo sulaikyti centro aktyvistai ir savanoriai Maryja Rabkova, Andrejus Čapiukas, Leanidas Sudalenka ir Taciana Lasica.

Anksčiau Tyrimų komitetas skelbė, kad toliau tiria baudžiamąją bylą ir kad „preliminaraus tyrimo metu, siekdami nustatyti protestų... finansavimo aplinkybes, tyrėjai inicijavo kratas organizacijose, prisistatančiose teisių gynėjomis“.

„Viasna“ stebėjo masinius suėmimus, vykusius po didžiulių protestų prieš A. Lukašenką praėjusiais metais.

Baltarusijos Helsinkio komiteto vadovas Alehas Hulakas socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad grupės „biuro durys yra laužiamos“.

Dvi opozicinės grupės, pabėgėlių teises ginanti organizacija ir Baltarusijos žurnalistų asociacija, praėjusiais metais gavusi tarptautinį žiniasklaidos apdovanojimą, taip pat pranešė apie pareigūnų reidus.

Už mirties bausmės panaikinimą kovojančios organizacijos vadovas Andrejus Poluda buvo suimtas per kratą jo namuose.

„Viasna“ buvo įkurta 1996 metais, siekiant padėti politinių kalinių šeimoms.

Praėjusią savaitę valdžia blokavo opozicijos leidinio „Naša Niva“, seniausio šalies laikraščio, interneto svetainę ir atliko kratas kelių regioninių laikraščių biuruose.

Kratos prasidėjo praėjus dienai, kai vienam pagrindinių A. Lukašenkos varžovų Viktarui Babarykai teismas skyrė 14 metų laisvės atėmimo bausmę.

Ilgametis autoritarinis Baltarusijos lyderis A. Lukašenka išprovokavo masinius protestus, pasiskelbęs rinkimų laimėtoju ir užsitikrinęs sau šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Vakarų šalys paskelbė virtinę sankcijų A. Lukašenkai ir jo sąjungininkams, tačiau panašu, kad jų poveikis režimui yra ribotas, kadangi Baltarusiją palaiko jos pagrindinė sąjungininkė ir skolintoja Rusija.