„Nebuvo kito varianto, – sekmadienį sakė ji. – Jei nebūtume išvykę, nebūtume likę gyvi.“

Kumari teigė, kad ji ir tėvas būtų mirę badu Naujojo Delio priemiestyje Gurugram, nes dėl karantino liko be pajamų.

Po avarijos jos tėvas nebevaikščiojo. Jis uždirbdavo pragyvenimui, vairuodamas rikšą. Tačiau įvedus draudimą keliauti, jis tapo vienu iš milijonų bedarbių. Jų būsto savininkas reikalavo mokėti nuomą ir grasino juos iškeldinti.

Taigi mergaitė nusprendė nusipirkti dviratį ir, kaip nuo kovo daro daugelis Indijos darbininkų, išvykti.

Kumari važiavo 10 dienų, pasisodinusi tėvą ant bagažinės. Oras karštėjo, jie buvo gyvi tik vandeniu ir maistu, kurių jiems duodavo svetimi žmonės. Tik kartą Kumari galėjo pailsinti kojas – tada juos pavežė sunkvežimis.

Mergaitė su tėvu pasiekė savo kaimą Darbhanga, kuriame gyveno Kumari motina ir svainis, kurie išvyko iš sostinės regiono, kovo 25 d. paskelbus karantiną.


Aštuntos klasės mokinė Kumari sausį išvyko į Gurugram rūpintis tėvu. Sekmadienį ji sakė, kad vis dar yra pavargusi po ilgos kelionės.

„Kelionė buvo sunki. Buvo labai karšta, bet neturėjome pasirinkimo. Mintyse buvo vienas tikslas – pasiekti namus“, – sakė paauglė.

Jyoti Kumari ir jos šeima

Atvykus, Kumari tėvą paguldė į karantino centrą – Indijoje daugelyje vietų imamasi šios priemonės, kad atvykstantieji neplėstų užkrato. Šiuo metu tėvas ir dukra yra karantine, namuose.

Indijoje karantinas trunka jau du mėnesius. Regis, ši priemonė apsaugojo nuo staigaus ligos protrūkio, šalis turėjo laiko pasiruošti medikamentų ir sutelkti medikų pajėgas. Indijoje patvirtinti 125 102 koronaviruso atvejai ir 3 867 mirtys nuo jo.

Dėl karantino kilo humanitarinė krizė – tūkstančiai skurstančių žmonių pėsčiomis grįžo į savo kaimus, nešdami vyresnius žmones ant nugaros, lagaminus kartu su mažais vaikais. Pakelyje mirė daugybė žmonių – iš alkio, buvo nužudyti ar nutrenkti traukinių, sunkvežimių.

Per karantiną Indijoje nustojo važinėti keleiviniai traukiniai. Sustojo ir autobusų, lėktuvų, taksi eismas. Gegužės pradžioje vyriausybė atnaujino dalį taukinių dėl namo norinčių grįžti migrantų.

Indijos ekonomikai, kurios didžiąją dalį sudaro neoficialūs darbai, karantinas sudavė stiprų smūgį. Pastarosiomis savaitėmis karantino sąlygos švelninamos, kad žmonės galėtų grįžti į darbą.

Kumari kelionė patraukė Indijos dviračių federacijos dėmesį. Komandas olimpinėms žaidynėms ruošianti organizacija pasiūlė mergaitei traukiniu atvykti į naująjį Delį ir dalyvauti atrankoje birželį. Vašingtone kelionę irgi pastebėjo. Donaldo Trumpo duktė Ivanka pavadino tviteryje paauglės poelgį „gražiu ištvermės ir meilės žygdarbiu“.

Kumari sakė, kad pripažinimas ją džiugino, bet ji atvežė tėvą ne siekdama šlovės. „Tai buvo desperatiškas sprendimas“, – sakė ji.