Vokietijos verslo lyderiai vis garsiau ragina kuo greičiau sudaryti sąlygas pabėgėlius įdarbinti, taip esą būtų išspręsta tuščių darbo vietų problema. Bet Angelos Merkel krikščionys demokratai neskuba pritarti koalicijos partnerių – socialdemokratų – siūlomam įstatymui, kuris leistų imigrantams lengviau patekti į darbo rinką. Europa sako, kad svarbus uždavinys susidoroti su žmonių kontrabandininkų armija, kurioje gali būti apie 30 tūkst. prekeivių žmonių nelaime.

Pėsčiomis, autobusais, traukiniais pabėgėliai, daugiausia iš Sirijos, pirmiausiai traukia iki Austrijos sienos, po to kas į Vieną, kas į Miuncheną ar kitus Vokietijos miestus. Frankfurte prie Maino jie pasitikti svetingai. Kai kam kelionė iki šio Vokietijos miesto truko visą mėnesį.

„Norime pasilikti Frankfurte. Mus taip gerai sutiko, kažkur veš, nežinau, tiksliai kur, bet jie sako, kad į mums skirtą vietą“, – sako pabėgėlis iš Damasko Nawras Ali.

Kai tūkstančiai pabėgėlių kasdien atvyksta į Vokietiją, šios stipriausią ekonomiką Europoje turinčios šalies verslo lyderiai ragina sudaryti sąlygas, kad pabėgėliai greičiau integruotųsi į darbo rinką. Ir tai ne vien noras pasirūpinti. Tai esą galimybė užpildyti tuščias darbo vietas, kai visuomenė sensta, gimstamumas mažas.

Nedarbas Vokietijoje nesiekia 6,5 procento – mažiausias nuo to laiko, kai buvo suvienyti šalies rytai ir vakarai, bet darbdaviai perspėja – dabar trūksta 140 tūkst. inžinierių, programuotojų, technikų. Todėl ragina, kad būtų pagreitinta kvalifikacijos patvirtinimo procedūra, daugiau lėšų skirta pabėgėlius išmokyti vokiečių kalbos.

Valdantieji krikščionys demokratai nelinkę labai skubėti – greitai įsidarbinę migrantai gali likti, net ir jeigu bus atmestas prieglobsčio suteikimo prašymas.

O Austrijos vyriausybė taip pat pabrėžia, kad sutikimas priimti tūkstančius Vengriją jau pasiekusių migrantų – laikinas, ragina greičiau našta dalytis.

Nors Vengrija bėgliams skyrė apie 100 autobusų, o Vokietija ir Austrija paleido daugiau traukinių, visiems vietų neužtenka.

Keli šimtai iš Budapešto Keleti geležinkelio stoties patraukė pėsčiomis, skanduodami „mums reikia daugiau autobusų“. Žmonės sako pavargę, bet geriau eiti negu sėdėti vietoje. Maisto atsargų – jokių, tad pasisotina pakelėje augančiais javais ir saulėgrąžomis. Naktį policija žygiuoti neleido, akylai saugojo.

Gerokai daugiau negu tūkstantis pabėgėlių ryte atvyko į Miuncheną, šeštadienį – apie 10 tūkst. Išsigandę vaikai kartu su suaugusiais stoja į eilę registruotis, gauna vandens, maisto, šiltesnių drabužių. Skirstomi po įvairius miestus.

„Viskas vyksta gana sklandžiai, tvarkingai. Surengėme kelis posėdžius, tarėmės su Krizių valdymo departamentu. Bavarijos vyriausybė kartu su policija, pagalbos organizacijomis tvarkosi gana sklandžiai. Kiti traukiniai atvyksta į Pasau, tai bendras visos Vokietijos reikalas“, – teigia Bavarijos socialinių reikalų ministrė Emilia Mueller.

Sujaudinta nuskendusio sirų trimečio berniuko vaizdo Australijos vyriausybė žada priimti daugiau pabėgėlių iš Sirijos, bet ne daugiau migrantų apskritai. Britanijos vyriausybė priims 15 tūkst. pabėgėlių iš Sirijos, sako premjeras Daividas Cameronas, nors dalytis bendra ES našta pasiskirstant pabėgėlius nenori.

Europos Sąjunga liepą ėmėsi rimtai kovoti su žmonių kontrabandininkas ir dabar tai yra vienas svarbiausių uždavinių. Viduržemio jūroje budintys laivai ir „Europolas“ per biurą Sicilijoje suvienijo pastangas drauge triuškinti per Viduržemio jūrą bėglius plukdančius kontrabandininkų tinklus.

Europos pasienio kontrolės tarnybos duomenimis, tai tapo vienu pelningiausių verslų, kuriame dalyvauja 30 tūkst. žmonių. Socialiniuose tinkluose jie besivaržydami reklamuoja savo pastangas, derasi dėl kainų, dažnai mirtimi pasibaigiančių kelionių tvarkaraščio.

Turkijos pareigūnai, kaip pranešama, jau sulaikė keturis asmenis (visi jie – sirai), kaltus dėl 12 pabėgėlių, tarp jų – trejų metukų Aylano, žūties.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.