V. Putinas ir Aleksejus Mileris, dešimtąjį dešimtmetį užimdami valstybinius postus Sankt Peterburge, ėmė iš verslininkų kyšius už jiems palankių sprendimų priėmimą.

Kaip informuoja zn.ua, apie tai papasakojo verslininkas iš Sankt Peterburgo Maksimas Freidzonas, kuris šiuo metu gyvena Niujorke ir padavė į teismą kompanijas „Gazprom“ ir „Lukoil“ bei jų vadovybes pagal įstatymą „Dėl patekusių į reketuotojų ir korumpuotų organizacijų įtaką“.

Interviu „Radio Svoboda“ jis papasakojo žurnalistams apie savo veiklą dešimtąjį dešimtmetį.

Tuo metu M. Freidzono specializacija buvo ginklų gamyba. „Buvo sudaryta speciali ginklų policininkams gamybos programa, pagal šią programą kelis kartus susitikome su Vladimiru Vladimirovičiumi Putinu, kuris tada užsiėmė išorės ekonomikos veikla. Na ir, savaime suprantama, mūsų programa buvo užregistruota Merijos išorės ekonomikos veiklos padalinio, kuriam tuo metu vadovavo Putinas“, – pasakojo jis.

Tuo metu V. Putinas kuravo ir teisėsaugos institucijas, todėl programa, kurią vykdė M. Freidzonas, įėjo į jo interesų sferą.

„Visų pirma, tuo metu tai buvo jo tiesioginė veikla. Antra, tai buvo susiję su žinybomis, su kuriomis jis tada buvo glaudžiai susijęs. Na ir vis tik mes už tai sumokėjome. Davėme pinigų“, – patikslino jis, kad kalba būtent apie kyšį.

„Pinigus visada imdavo Vladimiro Vladimirovičiaus (Putino) padėjėjas Lioša Mileris. O Vladimiras Vladimirovičius, kaip įprasta specialiųjų tarnybų darbuotojui, pokalbio metu išrašydavo sumą.

Asmeniškai aš nesu davęs jam į rankas pinigų. Bet Lioša Mileris puikiai susidorodavo su šia malonia funkcija. Gal pasilikdavo sau (pinigus), bet kažkodėl aš tuo abejoju“, – teigė M. Freidzonas.

Žurnalistai pabrėžia, kad oficialiai šių kaltinimų V. Putinui nekomentavo, bet Rusijos prezidento administracijos vadovas Sergejus Ivanovas interviu „Russia Today“ skubiai apkaltino Vakarų žiniasklaidą Rusijos valdžios juodinimu.

Neseniai Vakarų žurnalistai pateikė V. Putino atstovui spaudai Dmitrijui Peskovui nemalonų klausimą apie glaudžius dalykinius V. Putino ir verslininko Gennadijaus Tymčenkos ryšius.

„Tai visiškai neatitinka realybės“, – pareiškė D. Peskovas.

Anksčiau Vakarų žiniasklaida paviešino Federalinės narkotikų apyvartos kontrolės tarnybos vadovo Viktoro Ivanovo dosjė, kurį išpublikavo Londono Aukščiausiasis Teismas, nagrinėjant bylą dėl Aleksandro Litvinenkos nužudymo.

Dosjė taip pat buvo duomenų apie nusikalstamą V. Putino veiklą, kuris, kaip rašoma dokumente, dešimtojo dešimtmečio pradžioje galėjo būti susijęs su narkotikų kontrabanda.