„Aš oficialiai siekiu Jungtinių Valstijų prezidento posto ir mes vėl padarysime Ameriką didžią“, – rėžė D. Trumpas savo kalboje iš Trumpo Tauerio Niujorko penktojoje aveniu.

69-erių D.Trumpas laikomas nenuspėjamu kandidatu, kai vis daugiau garsenybių telkiasi norinčiųjų 2016 metais tapti prezidentu būryje.

Smerkdamas JAV užsienio ir ekonomikos politiką, D.Trumpas išjuokė dabartinį politikų kontingentą ir pažadėjo pasukti nuosmukio procesą šalyje priešinga kryptimi.

„Mūsų šalis yra ištikta rimtos nelaimės. Mes nebeturime pergalių, – kalbėjo jis. – Kada paskutinį kartą visi matėme kaip mus muša, – Kinija prekybos sutartimi. Jie žudo mus. Aš visada įveikiu Kiniją“.

„Kada mes lenkėme Japoniją bent kuomi nors? – klausė jis. – Jie siunčia mums automobilius milijonais, o mes ką darome?“

Šis verslininkas, kurį žurnalas „Forbes“ vertina 4,1 mlrd. dolerių, sako „Jungtinės Valstijos virto bet kieno problemų sąvartynu“.

Jungtinėse Valstijose vadinamas tiesiog Donaldu (The Donald) D.Trumpas yra ir įžymybė, ir verslininkas, ir savireklamos meistras. 

D.Trumpui teks atskleisti intymias detales apie savo asmeninius finansus: turimą turtą, pajamų šaltinius, įsipareigojimus ir aktyvus. Jis turės pateikti tokio pat pobūdžio informaciją apie savo žmoną ir vaikus.

Beje, anot vieno jo bičiulio, magnatas pats savo turtus vertina 9 mlrd. dolerių.

Apie ketinimus dalyvauti kovoje dėl aukščiausio šalies posto 2016 m. rinkimuose iš Respublikonų partijos anksčiau jau pranešė senatoriai Tedas Cruzas, Randis Paulas, Markas Rubio, buvęs Arkanzaso valstijos gubernatorius Mike'as Huckabee, neurochirurgas Benas Carsonas, buvęs Niujorko valstijos gubernatorius George'as Pataki, buvęs Pensilvanijos valstijos senatorius Rickas Santorumas, buvusi informacinių technologijų korporacijos "Hewlett-Packard" vadovė Carly Fiorina, buvęs Teksaso valstijos gubernatorius Rickas Perry ir buvęs Floridos gubernatorius Jebas Bushas.

Demokratų stovykloje apie ambicijas siekti JAV vadovo posto pranešė buvusi JAV valstybės sekretorė Hilary Clinton, Lincoln Chafee, buvęs Merilendo valstijos gubernatorius Martinas O'Malley.

Dabartinis šalies vadovas demokratas Barackas Obama nebegali siekti trečiosios kadencijos.