Potvyniai nusinešė jau bent 14 žmonių gyvybių, privertė palikti savo namus tūkstančius gyventojų ir padarė milijardais eurų vertinamos žalos savo kelyje per Austriją, Vokietiją, Čekiją ir Slovakiją.

Vengrijoje Dunojus potvynio banga ritasi iš šiaurinės šalies dalies, daugelyje vietų triuškindama istorinius vandens lygio rekordus, užfiksuotus 2006 metais. Premjeras Viktoras Orbanas prognozavo, kad jo šaliai gresia "didžiausi visų laikų potvyniai".

Numatoma, kad Budapešte Dunojus labiausiai patvins pirmadienį - prognozuojama, kad vandens lygis pakils net 8,86 metro. Tokiu atveju jis būtų daugiau nei dvigubai aukštesnis nei įprasta šiam metų laikui ir apie 25 centimetrais viršytų 2006 metų rekordą.

"Ginsime kiekvieną pylimų ruožą; nepaliksime viduje nė vieno žmogaus", - V.Orbanas sakė žurnalistams šeštadienį.

"Dabar artėja svarbiausia - neprarasti nė vienos gyvybės", - pridūrė jis.

Gelbėjimo tarnybų darbuotojai ir savanoriai praeitą naktį skubiai išvyko į kelias vietoves stiprinti dambų, per kurias pradėjo veržtis vanduo.

Penktadienio vakarą iš Dėruifalo kaimo, esančio netoli šiaurės vakarinio Dėro miesto, buvo evakuoti visi 1 500 gyventojų, kai šią gyvenvietę saugantis pylimą susilpnino žemės nuošliaužos.

Budapešte vanduo apsėmė paupio gatves; sostinės meras Istvanas Tarlosas (Ištvanas Tarlošas) paprašė gyventojus kiek įmanoma mažiau važinėti automobiliais, nurodė uždaryti plaukimo baseinus ir nustatė naujus apribojimus automobilių statymui.

I.Tarlosas anksčiau sakė, kad labiausiai potvynių pažeidžiami miesto rajonai - Margaritos sala miesto centre ir Romajaus gyvenamasis rajonas šiaurinėje dalyje - bus saugūs, jeigu vanduo nepakils aukščiau 9,3 metro - beveik pusmetriu aukščiau nei prognozuojama.

"Dabar aišku, kas vandens lygis Budapešte neviršys 9 metrų", - meras nurodė šeštadienį paryčiais.