Vyriausybė jau sulaukė Jungtinių Tautų pagalbos pabėgėliams agentūros kritikos, bet Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas savo ruožtu negaili karčių žodžių Europos Sąjungai – pasak jo, siūlymai dėl pabėgėlių kvotų yra „ties beprotybės riba“.

Dar nepraėjo pusmetis, o Vengrijoje neteisėtai sieną perbėgusių imigrantų jau gerokai daugiau negu per visus praėjusius metus – 50 tūkstančių.

Žinoma, ne Vengrija jų galutinis tikslas, o gerokai turtingesnės šalys – Vokietija ir Austrija, bet Berlynas ir Viena perspėja, kad nemažą dalį per Vengriją atvykusių imigrantų grąžins atgal.

Todėl Vengrija nori užsitverti įstatymu – esą, jeigu bėgliai atvyksta iš saugios tranzito šalies, jiems prieglobsčio nesuteiks.

„Labai didelė grėsmė, kad Vokietija ir Austrija, į kurias taikosi imigrantai, sugebės veiksmingai apsiginti ir atgal pasiųsti per Vengrijos-Serbijos pasienį atvykusius bėglius“, – sako Vengrijos miestų reikalų valstybės ministras Tiboras Pogacsas.

Vengrijos vyriausybė sutinka, kad Sirijoje ar Afganistane, iš kurių bėga žmonės, pavojinga, bet jie jau pervažiavo Graikiją, Serbiją ar kitas šalis, kuriose saugu, tad kodėl negali ten ir pasilikti. Tad, Budapešto nuomone, geriausia išeitis – uždaryti pietinį pasienį, už kurio saugios šalys – Rumunija, Serbija, Kroatija.

Vyriausybė jau pradėjo kampaniją, kurios plakatai skelbia: atvykęs į Vengriją, atimi vengrų darbo vietą. Įstatymas dar nepateiktas, o jau sulaukė kritikos, kad pažeidžia žmogaus teisę prašyti prieglobsčio ten, kur pageidauja.

„Vengrijos sienos iki šiol buvo atviros, tikimės, kad tokios ir išliks, kad Vengrija, kaip Jungtinių Tautų narė, laikysis įsipareigojimų. Tikimės, kad valdžios retorika, skirta vidaus auditorijai, ji nebus įgyvendinta“, – teigia Jungtinių Tautų pagalbos pabėgėliams agentūros atstovė Kitty McKinsey.

Jungtinės Tautos pradės savo kampaniją, skirtą birželio 20-ąją minimai Pasaulinei pabėgėlių dienai, bandys aiškinti, kad pabėgėliai – tokie pat žmonės, kurie gali išmokti šalies kalbą, mokėti mokesčius, dirbti, tik reikia suteikti jiems galimybę.