Premjeras Viktoras Orbanas pasirašė vėlai pirmadienį paskelbtą įsaką, numatantį įkurti „nepriklausomą“ instituciją, kad ji užkirstų kelią „neteisėtiems veiksmams ir pažeidimams” dėl ES lėšų tvarkymo, aptiktų tokius veiksmus bei pažeidimus ir juos ištaisytų.

Agentūrai bus pavesta įsikišti, kai, jos nuomone, šalies valdžia nepakankamai stengsis užkirsti kelią sukčiavimo, korupcijos, interesų konfliktų ir ir kitų pažeidimų atvejams ar juos ištirti.

Šis žingsnis atrodo kaip Vengrijos nacionalistų vyriausybės nuolaida Europos Komisijai, turinčiai šį mėnesį spręsti, ar patvirtinti Vengrijos paraišką dėl milijardų eurų atsigavimo lėšų, skiriamų Europos ekonomikoms, nukentėjusioms per COVID-19 pandemiją.

EK daugiau kaip metus blokuoja lėšas Vengrijai, kaltindama šalies vyriausybę demokratijos standartų nepaisymu ir įtariama korupcija, kai ES pinigai nukreipiami atsižvelgiant į politinius ryšius.

Vengrija pastaruosius kelerius metus vis labiau kritikuojama dėl nukrypimo nuo demokratinių normų tokia savo politika kaip pernelyg griežtas teismų kontroliavimas, žiniasklaidos laisvės slopinimas ir LGBT asmenų teisių nepripažinimas.

Visgi infliacijai bei energijos kainoms augant, o Vengrijos valiutai forintui itin nusmukus euro ir dolerio atžvilgiu, V. Orbano vyriausybei reikia maždaug šešių milijardų eurų iš ekonomikos gaivinimo fondų, kad apsaugotų šalies ekonomiką nuo recesijos.

Naujoji kovos su korupcija agentūra pradės veiklą lapkričio 21 dieną, o iki gruodžio 1 dienos bus įsteigta ir atskira antikorupcinė darbo grupė iš vyriausybės atstovų ir su ja nesusijusių žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją