Vadinamąją Stambulo konvenciją, įpareigojančią valstybes vykdyti smurto prieš moteris ir smurto šeimoje prevenciją, užtikrinti aukų apsaugą bei smurtautojų baudžiamąją atsakomybę, 2011 metais priėmė Europos Taryba. Tai pirmas įpareigojamas pasaulio instrumentas kovai su smurtu prieš moteris, nuo žaginimo santuokoje iki moterų lyties organų žalojimo.

Konvenciją yra pasirašiusios dauguma Europos Sąjungos narių, taip pat ir Vengrija, kuri tai padarė 2014 metais.

Tačiau Vengrijos parlamentas, kuriame dirbančių moterų procentas yra vienas mažiausių Europoje, delsė ją ratifikuoti.

Premjero Viktoro Orbano valdančioji partija „Fidesz“ įrodinėjo, kad nors sutinka su konvencijos esme, visos teisinės garantijos moterims nuo smurto šeimoje apsaugoti jau yra įtrauktos į Vengrijos įstatymus.

Ji taip pat atmetė sutarties tekste minimą „lyties“ sąvoką ir įpareigojimą priimti pabėgėlius, persekiojamus dėl lytinės orientacijos ar lyties.

Sutarties teksto „ideologinė traktuotė prieštarauja Vengrijos teisinei tvarkai ir [vyriausybės] įsitikinimams“, – sakė krikščionių demokratų – jaunesniųjų „Fidesz“ partnerių – parlamentaras Lorincas Nacsa, kuris nusiuntė vyriausybės deklaraciją parlamentui.

Sutartis taip pat „paspartintų ar supaprastintų“ imigraciją į Europą, sakė jis.

Pritarimą deklaracijai griežtai kritikavo opozicijos politikai, kurie minėjo smurto šeimoje augimą pandemijos ir karantino paveiktame pasaulyje, ir smerkė vyriausybės požiūrį į lyčių lygybę bei pagalbą prieglobsčio prašytojams.

2010 metais atėjęs į valdžią, V. Orbanas perrašė šalies konstituciją ir įtraukė santuokos, kaip vyro ir moters sąjungos, apibrėžimą.

Jo antiimigracinė ir konservatyvi socialinė politika apėmė 2018 metų įsaką, taip pat pasiūlytą krikščionių demokratų, kuriuo iš esmės universitetams buvo uždrausta siūlyti lyčių studijų kursus.

Neseniai parlamentui pateiktu įstatymo projektu siekiama blokuoti teisinio lyties pripažinimo galimybes translyčiams žmonėms.

Teisių gynimo grupės sako, kad tai sudaro sąlygas galimai translyčių žmonių diskriminacijai įsidarbinant, siekiant būsto, paslaugų ir oficialių procedūrų.