„Aktyvavau visas ginkluotąsias pajėgas, kad apgintume taiką“, – sakė jis kalboje, kurią išplatino prezidentūros rūmai „Miraflores“.

N. Maduro teigė, kad į galimą išpuolį reaguoti yra pasirengusi kariuomenė.

„Anksčiau ar vėliau pagausime tą sraigtasparnį ir tuos, kas įvykdė šią teroro ataką“, – pareiškė jis.

Jis nenurodė, kada būtent įvyko ši ataka, tačiau teigė, kad niekas nebuvo sužeistas, o viena iš numestų granatų nesprogo.

54 metų prezidentas taip pat sakė, kad tas sraigtasparnis apšaudė šalies Aukščiausiąjį Teismą ir praskrido virš Teisingumo ir Vidaus reikalų ministerijų.

Smarkiai kritikuojamas šalies vadovas jau ilgą laiką kalba, kad prieš jį planuojami perversmai. Antradienį jis sakė, kad tą orlaivį pilotavo Miguelis Rodriguezas Torresas (Migelis Rodrigesas Toresas), anksčiau ėjęs jo vidaus reikalų ir teisingumo ministrų pareigas, bet dabar nuo prezidento nusigręžęs.


Anksčiau antradienį N.Maduro dar kartą pareiškė, kad JAV remia šalyje planuojamą perversmą, ir piktai perspėjo Jungtinių Valstijų lyderį Donaldą Trumpą, kad Venesuela nepasiduos.

Šie jo pasisakymai pasirodė praėjus dienai po to, kai šalyje buvo suimti penki jo oponentai, kaltinami planavus nuversti prezidentą ir atverti kelią JAV įsiveržimui.

Antiamerikietiška tirada

Nors Venesuelos lyderis socialistas nuolat paskelbia tokių antiamerikietiškų tiradų, pastaroji buvo itin dramatiška. N.Maduro stengiasi atsilaikyti prieš oponentų raginimus paskelbti pirmalaikius rinkimus ir išversti jį iš posto.

„Jei Venesuela būtų nutempta į chaosą ir smurtą, ... mes kovotume“, – pareiškė prezidentas kalboje savo šalininkams.

Jei perversmas neleistų jam ir jo komandai įgyvendinti prieštaringai vertinamų reformų, „pasiektume tai ginklais“, pridūrė N. Maduro.

Venesuelos prezidentas tvirtino, kad ginkluoto įsiveržimo atveju jo šalyje kiltų krizė, kuri gerokai pranoktų konfliktų sukeltas krizes Artimuosiuose Rytuose.

Be kita ko, N. Maduro kreipėsi ir į D.Trumpą. „Esate atsakingas už Venesuelos dešiniojo sparno beprotybės sulaikymą“, – sakė jis.

N. Maduro kaltina opoziciją susimokius jį nuversti ir tvirtina, kad ją remia JAV. Pasak jo, smukus naftos kainoms kilusi ekonomikos krizė šalyje yra amerikiečių kapitalistų sąmokslas. Krizė išprovokavo Venesueloje didžiulius protestus, kurie tęsiasi jau kelis mėnesius.

Protestuose, nukreiptuose prieš N. Maduro valdžią, per pastaruosius tris mėnesius jau žuvo 76 žmonės, nurodė prokurorai.

Opozicija savo ruožtu dėl ekonominės krizės kaltina N. Maduro ir jo vykdomą politiką. Recesija naftos turtingoje Venesueloje trunka jau trejus metus; šalyje stinga maisto produktų, vaistų ir pagrindinių buities prekių.

Be to, jie nuolat kaltina prezidentą ir savo oponentų kalinimu. Organizacijos „Foro Penal“ (Baudžiamojo teisingumo forumas) atstovų teigimu, Venesueloje yra 383 politiniai kaliniai.