Šalies prezidentas, visais būdais bandantis išlaikyti savo valdžią, tikisi šiame balsavime „didelės pergalės“. Sekmadienį renkama 545 narių piliečių asamblėja, kuri turės įgaliojimus paleisti opozicijos kontroliuojamą parlamentą bei perrašyti Konstituciją.

Tačiau opozicija paragino Venesuelos piliečius šį balsavimą boikotuoti, nes jis esą veda nepopuliaraus prezidento, desperatiškai bandančio išlaikyti valdžią su lojalios kariuomenės pagalba, „diktatūros“ link.

JAV, Europos Sąjunga bei Lotynų Amerikos valstybės, tarp jų Argentina, Brazilija, Kolumbija ir Meksika, taip pat pasisakė prieš šiuos rinkimus ir teigė, kad jie sunaikins demokratiją Venesueloje.

Kaip rodo viešosios nuomonės tyrimo agentūros „Datanalisis“ atlikta apklausa, daugiau kaip 70 proc. venesueliečių prieštarauja naujosios asamblėjos idėjai, ir 80 proc. respondentų neigiamai vertina prezidentą.

Šioje naftos turtingoje šalyje jau kelis mėnesius siautėja politinė ir ekonomikos krizė, dėl kurios šalyje smarkiai stinga maisto, vaistų ir kitų būtiniausių dalykų, taip pat laikosi didelė infliacija.

Nuo balandžio per protestus prieš prezidentą N. Maduro jau žuvo per 100 žmonių.

Naujos demonstracijos vėl įsiplieskė šalyje, kai N. Maduro išleido dekretą, pagal kurį protestuotojams gresia iki 10 metų laisvės atėmimo bausmės.

Nepaisant šio draudimo protestuoti, visą regioną ir tarptautinę bendruomenę apėmė baimė dėl galimo smurto suintensyvėjimo šalyje.