Nuteistiesiems Los Ljanoso kalėjime Gvanarės mieste „sutrikdžius viešąją tvarką... žuvo 17 žmonių, devyni buvo sužeisti“, sakoma kariuomenės pranešime.

Kariškiai nenurodė, kokios priežastys išprovokavo riaušes, tik informavo, jog kaliniai užpuolė kalėjimo pareigūnus.

Tarp sužeistųjų yra kalėjimo direktorius, kuriam buvo sužalota nugara, ir jo padėjėjas, į kurį pataikė granatos skeveldrų.

„Kaliniai pyko, kad jiems neleidžiami pasimatymai ir kad jie negauna vandens ir maisto“, – naujienų agentūrai AFP sakė nevyriausybinio Venesuelos kalėjimų stebėjimo centro (Observatorio Venezolano de Prisiones, OVP) projektų koordinatorė Carolina Giron.

Lankytojai, dažnai atnešantiems kalinamiesiems maisto ir vaistų, į laisvės atėmimo įstaigą nebuvo įleidžiami nuo kovo 16 dienos, įvedus karantino priemones dėl koronaviruso pandemijos.

„Didžioji dauguma kalinių nepakankamai maitinami ir serga tuberkulioze“, – sakė C. Giron. Ji pridūrė, kad nuteistųjų gaunamas maisto kiekis pagal savo kalorijų kiekį yra nepakankamas.

Venesueloje nustatyta daugiau kaip 300 koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų ir 10 užsikrėtusių žmonių mirčių, bet vyriausybė iki šiol nėra patvirtinusi, kad užkratas pasiekė šalies kalėjimus.

Kalinių teisių grupė nurodė, kad Los Ljanoso kalėjimas yra smarkiai perpildytas.

Teoriškai jis pritaikytas laikyti tik 750 kalinių, bet iš tikrųjų šiuo metu jame yra 2,5 tūkst. nuteistųjų, nurodė C. Giron.

OVP duomenimis, pernai Venesuelos kalėjimuose mirė 97 žmonės, iš jų 70 proc. – dėl sveikatos priežasčių.