Nuo metų pradžios teisinė neliečiamybė panaikinta jau 18 opozicijos politikų, tęsiantis kovai dėl šios krizę išgyvenančios šalies kontrolės.

Pirmadienio sprendimas buvo priimtas vienbalsiai. Balsavimui pirmininkavo Konstitucinės asamblėjos vadovas, Socialistų partijos lyderis Diosdado Cabello. N. Maduro įsteigė jam lojalią Konstitucinę asamblėją siekdamas nustumti į šalį opozicijos kontroliuojamą parlamentą.

„Teisingumas yra lėtas, bet anksčiau ar vėliau ateina“, – sakė D. Cabello, argumentuodamas sprendimą atimti iš keturių opozicijos politikų neliečiamybę nuo baudžiamojo persekiojimo.

Jis pridūrė, kad minėti įstatymų leidėjai buvo pagauti užsiimantys nusikalstama veikla.

Politinė kova dėl Venesuelos kontrolės tarp N. Maduro socialistų vyriausybės ir opozicijai vadovaujančio Juano Guaido vyksta nuo sausio, kai pastarasis, užsitikrinęs JAV ir daugiau nei pusšimčio šalių palaikymą, pradėjo kampaniją prezidentui nušalinti.

Pirmadienį teisinės neliečiamybės neteko įstatymų leidėjai Jose Guerra, Rafaelis Guzmanas, Tomas Guanipa bei Juanas Pablo Garcia Canalesas.

Kiti deputatai, kuriems gresia baudžiamasis persekiojimas, būgštaudami dėl savo saugumo pasiprašė prieglobsčio užsienio valstybių ambasadose arba paliko šalį.

Opozicijos kontroliuojamo parlamento pirmininko pavaduotojas Edgaras Zambrano laikomas kalėjime dėl kaltinimų dalyvavus nesėkmingame balandžio 30-osios kariniame sukilime. Jis buvo sulaikytas, pareigūnams jėga išvilkus politiką iš jo automobilio.

Po pirmadienio balsavimo J. Guerra internete paskelbė vaizdo įrašą, kuriame jame metamus kaltinimus pavadino absurdu.

„Tai jūs esate išdavikai, atnešę negandų šiai šaliai ir ją sugriovę“, – sakė parlamentaras vaizdo įraše, nufilmuotame neatskleidžiamoje vietoje.

Sekmadienį J. Guaido paskelbė, kad jį pasiekė informacija, jog režimui lojali Konstitucinė asamblėja ruošiasi paleisti opozicijos kontroliuojamą parlamentą ir nori rengti pirmalaikius rinkimus.

Tai iškart išprovokavo naują nerimo bangą, nes Nacionalinė asamblėja yra paskutinė Venesuelos valdžios šaka, nekontroliuojama N. Maduro Socialistų partijos.

D. Cabello vadovaujama Konstitucinė asamblėja suformavo komisiją, turinčią nuspręsti, kada galėtų būti surengti rinkimai. Anot D. Cabello, jos nariai gali nuspręsti, kad nauja asamblėja turi būti renkama greitu laiku arba kažkuriuo metu ateinančiais metais.

Nacionalinės asamblėjos penkerių metų kadencija baigiasi 2020 metų gruodį. Rinkimai tradiciškai rengiami paskutinį parlamento darbo mėnesį. N. Maduro seniai grasina surengti pirmalaikius parlamento rinkimus.

Sekmadienį vėlai vakare socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše J. Guaido įspėjo apie naują etapą „paaštrėjusiame konflikte“ ir paragino ginkluotųjų pajėgų narius, Venesuelos visuomenę bei tarptautinę bendriją ruoštis naujai vyriausybės „beprotystei“.

„Venesuelos žmonės turi būti budrūs, – sakė jis. – Jei diktatorius nuspręs toliau eiti šiuo keliu... žinoma, sulauks atsako iš žmonių.“

Tuo metu N. Maduro pirmadienį vakare paskelbė pertvarkęs savo kabinetą, pakeitęs keletą ministrų ir įkūręs naują Turizmo ir užsienio prekybos ministeriją.