„Nuo vakar iki šiandien 15 žmonių mirė, nes (jiems) nebuvo atlikta dializė“, - sakė teisės į medicinos priežiūrą grupės „Codevida“ direktorius Francisco Valencia (Fransiskas Valensija).

„Žmonių, kuriems sutrikusi inkstų veiklą, padėtis labai sunki, kritinė. Kalbame apie 95 proc. dializės skyrių, o šiandien šis skaičius tikriausiai pasiekė 100 procentų – jie paralyžiuoti dingus elektrai“, – pridūrė F. Valencia.

Jis pridūrė, kad šalyje tęsiantis elektros tiekimo sutrikimams pavojus gresia daugiau kaip 10 200 žmonių, priklausomų nuo dializės procedūrų.

Venesueliečiai nuo ketvirtadienio popietės kenčia nuo didžiausios elektros tinklų avarijos per šios naftą eksportuojančios šalies istoriją padarinių.

Prezidento Nicolas Maduro (Nikolo Maduro) vyriausybė teigia, kad JAV surengė kibernetinę ataką prieš Venesuelos elektros tinklų valdymo sistemas.

Jungtinės Valstijos remia laikinuoju prezidentu pasiskelbusį opozicijos lyderį Juaną Guaido (Chuaną Gvaidą). Jį šalies lyderiu dabar pripažįsta daugiau kaip 50 valstybių.

Dingusi elektra Venesueloje

N. Maduro šeštadienį sakė savo šalininkams, kad daugiau kaip 70 proc. vartotojų elektros tiekimas jau buvo atkurtas, bet vidurdienį esą buvo surengta dar viena kibernetinė „ataka prieš vieną iš nepriekaištingai veikusių generatorių. Tai sutrikdė ir niekais pavertė viską, ką buvome pasiekę“.

Karakase, taip pat Mirandos ir Vargaso valstijose, kuriose yra pagrindiniai šalies tarptautiniai oro ir jūrų uostai, elektros tiekimas protarpiais būdavo atkuriamas, bet vakariniai Barinaso, Tačyros ir Sulijos regionai toliau gyvena be šviesos.

Gyventojai perka degalus generatoriams

Šeštadienį Venesuelos degalinėse nusidriekė ilgos eilės - be elektros likę šalies gyventojai perka degalus generatoriams, praneša „Interfax“, remdamasi vietos žiniasklaida.

Daug žmonių būriuojasi ir prie specialių įtaisų su saulės baterijomis, kad įkrautų mobiliuosius telefonus ir nešiojamuosius kompiuterius.

Nedirba Karakaso oro uostas, atšaukti visi skrydžiai. Civilinės aviacijos stebėjimo tarnybos duomenimis, Venesuelos oro erdvėje pasirodo tik vienas kitas lėktuvas. Uždarytas šalies sostinės metropolitenas, kasdien perveždavęs po du milijonus keleivių. Nedirba parduotuvės.

Dingusi elektra Venesueloje

Sunkiausia padėtis ligoninėse. Tose medicinos įstaigose, kurios turi generatorius, jie naudojami tik išskirtiniais atvejais.

Venesuelos valdžia pareiškė, kad elektros energijos tiekimą sutrikdė kibernetinė ataka, kuri buvo surengta iš JAV teritorijos. Opozicija dėl susiklosčiusios padėties kaltina blogai dirbančią šalies vyriausybę.

Venesuelos energetikai ne kartą pareiškė, jog avarijas šioje šakoje nulemia tai, kad trūksta išteklių tinklų ir pastočių profilaktinei priežiūrai.

J. Guaido paragino šalininkus žygiuoti į Karakasą

Venesuelos opozicijos lyderis Juanas Guaido (Chuanas Gvaidas) šeštadienį paragino šalininkus visoje šalyje žygiuoti Karakaso link ir taip didinti spaudimą prezidentui Nicolas Maduro (Nikolui Madurui), šaliai ištvėrus jau trečią naktį be elektros energijos didžiojoje dalyje jos teritorijos.

Naftos turtingoje, bet sunkią ekonomikos krizę išgyvenančioje Pietų Amerikos šalyje kilus chaosui dėl nutrūkusio elektros energijos tiekimo, paaštrėjo ir politinė priešprieša tarp N. Maduro, mėginančio išlaikyti valdžią savo rankose, ir J. Guaido, kurį laikinuoju Venesuelos prezidentu pripažino jau daugiau nei 50 šalių.

Nors neskelbiama jokių oficialių duomenų, kaip elektros energijos sutrikimas paveikė šalį, viena nevyriausybinė organizacija pranešė, kad mirė mažiausiai 15 pacientų, kuriems buvo smarkiai sutrikusi inkstų veikla, nes be elektros likusiose ligoninėse jiems negalėjo būti atlikta dializė.

Ketvirtadienį didžiojoje šalies dalyje dingusios elektros iki šeštadienio vakaro taip ir neatsinaujino: įmonės liko uždarytos, ligoninių darbas sutriko, o viešasis transportas beveik neveikė.

Venesuelos Nacionaliniam Susirinkimui pirmininkaujantis 35 metų J. Guaido anksčiau pareiškė tūkstančiams šalininkų, kad artimiausiu metu išvyks į kelionę po visą šalį, o vėliau vadovaus eitynėms sostinės link.

„Kai baigsime kelionę ir pasiruošimo darbus kiekvienoje valstijoje, paskelbsime datą, kada visi kartu eisime į Karakasą“, – stovėdamas ant pikapo stogo ir rankoje laikydamas garsintuvą kalbėjo J. Guaido.

Saugumo pajėgos neleido opozicijai įrengti scenos vietovėje, kur buvo surengtos pirmosios protesto akcijos, ir suėmė tris žmones.

J. Guaido šalininkai savo ruožtu skandavo „Mirafloresas!“, turėdami omenyje prezidentūrą, šiuo metu kontroliuojamą N. Maduro.

Sausį 30 mln. gyventojų turinčios šalies laikinuoju prezidentu pasiskelbęs J. Guaido tvirtina, kad N. Maduro gegužę buvo neteisėtai perrinktas. Opozicijos lyderis siekia, kad šalyje būtų surengti pakartotiniai rinkimai.

Jis grasina „atėjus laikui“ sankcionuoti karinę intervenciją iš užsienio, vadovaudamasis konstitucija, leidžiančią „panaudoti užsienyje dislokuotą Venesuelos kariuomenės misiją arba šalyje veikiančius užsieniečius“.

„Svarstytinos visos galimybės“, – pareiškė J. Guaido, atkartodamas JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) ankstesnį pareiškimą.

„Niekada nepasiduosime“

N. Maduro taip pat išvedė į gatves savo rėmėjus. Raudonai apsirengę demonstrantai protestavo prieš „imperializmą“ per eitynes, surengtas praėjus ketveriems metams po to, kai Jungtinės Valstijos pavadino Venesuelą „grėsme“ savo nacionaliniam saugumui ir paskelbė Karakasui sankcijas.

„Šiandien labiau nei bet kada iki šiol esame antiimperialistai. Niekada nepasiduosime!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė N. Maduro.

Pasak jo, energijos tiekimas anksčiau buvo atnaujintas 70 proc. vartotojų, bet šeštadienį apie vidurdienį surengta "kibernetinė ataka" prieš vieną svarbią elektrinę "sutrikdė ir sužlugdė viską, ką buvome pasiekę“.

Tiek J. Guaido, tiek N. Maduro šalininkų surengtos akcijos įvyko be rimtų incidentų.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (306)