H.Chavezas per susitikimą su D.Medvedevu, kuris vyko Rusijos prezidento rezidencijoje Pamaskvėje, sakė, kad "nuo šiandien" jo šalis prorusiškus Pietų Osetijos ir Abchazijos regionus laiko nepriklausomomis valstybėmis.

"Ačiū, Hugo - tu padarei daug rimtų ir svarbių pareiškimų", - savo ruožtu H.Chavezui padėkojo D.Medvedevas.

"Rusija šiuo klausimu laikėsi gana paprastos pozicijos: manome, jog visos šalys turi suverenią teisę pripažinti arba nepripažinti naujus tarptautinės teisės subjektus. Norėčiau tau padėkoti, kad priėmei tokius sprendimus", - sakė jis.

Rusija Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę pripažino 2008 metų rugpjūčio 26-ąją, praėjus dviem savaitėms po penkių dienų karo su Gruzija dėl Pietų Osetijos, o jos pavyzdžiu pasekė tik Nikaragva.

Šį Maskvos žingsnį pasmerkė didžioji dauguma pasaulio valstybių, kurios šiuos regionus tebelaiko Gruzijos teritorijos dalimi.

Net tokios artimos Maskvos sąjungininkės kaip Baltarusija nepasekė Rusijos pavyzdžiu, palikdamos Kremlių diplomatiškai izoliuotą šiuo klausimu.

Tbilisis: „tai anomalija"

Gruzijos vicepremjeras, valstybės ministras reintegracijos klausimais Temuras Jakobašvilis pareiškė apgailestavimą, kad Venesuela pripažino Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę.

"Separatistinių Abchazijos ir Pietų Osetijos režimų pripažinimas yra anomalija", - pareiškė T.Jakobašvilis ketvirtadienį žurnalistams Tbilisyje.

"Tokie pripažinimai yra kristalizacijos procesas ir išskiria normalias šalis ir šalis atskilėles į skirtingas puses", - pažymėjo vicepremjeras.

"Šis pripažinimas seniai pareikštas, ir nieko keista šiame procese nėra", - pridūrė T.Jakobašvilis, pažymėdamas, kad tokie pripažinimai yra Rusijos spaudimo savo partneriams išdava".

Abchazijos prezidentas padėkojo

Abchazijos prezidentas Sergejus Bagapšas padėkojo Venesuelai ir pareiškė, kad ketinama plėtoti su ja glaudžius ekonominius ir politinius ryšius.

"Aš noriu pareikšti padėką visos Abchazijos liaudies vardu Venesuelos lyderiui H. Chavezui už Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybės pripažinimą. Mes ketiname plėtoti kuo glaudžiausius ekonominius ir politinius ryšius su Venesuela", - pareiškė S.Bagapšas ketvirtadienį agentūrai "Interfax".

"Dabar Abchazijos delegacija yra Lotynų Amerikoje. Numatoma, kad ji aplankys Venesuelą, Kubą, Boliviją ir kai kurias kitas šalis", - pažymėjo respublikos prezidentas.

"Esu tikras, jog Venesuelai pripažinus Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę, bus tęsiamas pasaulyje mūsų valstybės nepriklausomybės pripažinimo procesas, kurį pradėjo didžioji Rusija", - sakė S.Bagapčas.

Savo ruožtu respublikos užsienio reikalų ministras Sergejus Šamba pareiškė ketvirtadienį Suchumyje: "Mes sveikiname Venesuelos prezidento sprendimą pripažinti Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę".

"Ir kitos valstybės pripažins Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę - tai teisėtas ir negrįžtamas procesas", - pabrėžė ministras.

S.Šamba pareiškė nuomonę, kad artimiausiu metu abiejų respublikų nepriklausomybę pripažins ir kai kurios kitos Karibų baseino šalys.

Su Rusija bendradarbiaus, pirks ginklus

Venesuelos prezidentas H. Chavezas ketvirtadienį Maskvos ir Karakaso santykius pavadino stabiliu "aljansu".

"Mes tapome daugiau negu partneriai. Mes - aljansas, kuris gyvuos nuolatos", - sakė jis per spaudos konferenciją po derybų su Rusijos prezidentu D. Medvedevu.

"Daugiapolis pasaulis - tai ne tik idėja, ne svajonė, ne sapnas. Mes jau galime jį matyti. Tai rodo, kad kolonijinė epocha nugrimzdo į praeitį", - kalbėjo Venesuelos lyderis.

H.Chavezas dar pabrėžė, kad būtent nuo Rusijos, Venesuelos, taip pat ir Irano bei Saudo Arabijos, didžiausių naftos eksportuotojų pasaulyje, priklauso ateitis. Jeigu šios šalys nesiims veiksmų, tai "amžiaus pabaigoje mes patirsime rimtą energetikos krizę", pažymėjo jis.

Venesuelos prezidentas labai gerai vertino susitarimus ir dokumentus, pasirašytus ketvirtadienį su Maskva pasibaigus Rusijos ir Venesuelos deryboms aukščiausiu lygiu.

Be kita ko, H.Chavezas paminėjo naftos gavybos įmones Orinoko regione, bendrą naftos perdirbimo gamyklą, Rusijos ir Venesuelos banką, kurį ketinama įsteigti 2009-ųjų pabaigoje ar 2010-ųjų pradžioje.

"Mes aptarėme politiką, geopolitiką, dabartį ir ateitį", - taip jis apibūdino savo pokalbį su Rusijos prezidentu ir pridūrė, kad Rusija ir Venesuela stiprins bendradarbiavimą prekybos ir ekonomikos, karinių technologijų srityse.

"Mes nesiimsime agresijos nė prieš ką, kaip ir Rusija nesiims agresijos. Mums reikalingas gynybinis potencialas", - pabrėžė H.Chavezas kalbėdamas apie karinį bendradarbiavimą.

Rusijos prezidentas D.Medvedevas ketvirtadienį pareiškė, jog "draugiškai" Venesuelai bus tiekiamiginklai, tačiau neatskleidė, ar šis sprendimas susijęs su dabartiniuVenesuelos lyderio H. Chavezo  vizitu Rusijoje.

"Mes tieksime Venesuelai tą ginkluotę, kurios Venesuela mūsų prašo, -sakėjis žurnalistams prezidento Pamaskvio rezidencijoje. - Žinoma, laikydamiesitarptautinių įsipareigojimų".

"Ir tankus tieksime. Žinoma, kodėl gi ne? Mūsų tankai geri. Jeigu mūsųdraugai juos užsakinės, mes juos tieksime", - paaiškino D.Medvedevas irpažymėjo, kad karinis techninis bendradarbiavimas yra svarbus dvišaliųsantykių elementas.

"Tai yra svarbus mūsų santykių blokas. Mes to neslepiame. Tačiau, antravertus, neapsimetinėsiu, tokie kontraktai ne visada pasirašomi viešai", -sakė Rusijos prezidentas.