„Tegu popiežius padeda mums neleisti (Donaldui) Trumpui pasiųsti karių įsiveržti į Venezuelą, – spaudos konferencijoje sakė N. Maduro. – Prašau popiežiaus pagalbos prieš karinę grėsmę iš Jungtinių Valstijų.“

N. Maduro jau keli mėnesiai susiduria su kruvinais masiniais protestais. Oponentai kaltina jį dėl ekonomikos krizės ir reikalauja rinkimų, per kuriuos jis būtų pakeistas.

Tarptautinis spaudimas taip pat didėjo; JAV prezidentas D. Trumpas šį mėnesį net sakė, kad Jungtinės Valstijos pasilieka karinės intervencijos į Venesuelos krizę galimybę.

N. Maduro akcentavo savo aljansą su Rusija, kuri D. Trumpo grasinimą atmetė kaip „nepriimtiną“.

Venesuelos lyderis sakė norintis „toliau stiprinti karinio bendradarbiavimo susitarimą“ tarp abiejų šalių, „suvereniai Venesuelos gynybai“.

Rusija neseniai pardavė Venesuelai naikintuvų ir raketų „žemė–oras“.

„Venesuela turi visišką ir absoliučią Rusijos paramą“, – sakė jis ir pridūrė, kad netrukus vyks į Maskvą susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

N. Maduro po D. Trumpo grasinimo sušaukė karines pratybas kitą savaitgalį.

JAV taiko tiesiogiai į N. Maduro nukreiptas ekonomines sankcijas.

Jis tvirtina, kad ekonomikos kolapsas, kuris įklampino jo šalį į krizę, yra JAV remiamas sąmokslas, bet opozicija dėl krizės kaltina jo vadovavimą ekonomikai.

Po 2013 metų, kai N. Maduro buvo išrinktas, naftą eksportuojančioje Venesueloje įsivyravo chaosas, kuris kelia nuogąstavimus dėl regiono stabilumo.

Smukus naftos kainoms šaliai pritrūko dolerių maisto ir vaistų importui.

Venesuela yra trečia pagal Jungtinėms Valstijoms parduodamos naftos kiekį pasaulio valstybė; į JAV ji eksportuoja 42 proc. savo išgaunamos naftos.