Per ketvirtadienio popietę sušauktą ministrų kabineto posėdį buvo pritarta dekretui dėl nepaprastosios padėties skelbimo ir patvirtintos pirmos pagalbos priemonės.

„Kabinetas patvirtino nepaprastąją padėtį Venecijoje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Italijos premjeras Giuseppe Conte.

Jis informavo, kad „skubiausioms priemonėms“ skirta 20 mln. eurų.


G. Conte trečiadienio vakarą praleido Venecijoje, kur neįprastai didelis potvynis padarė žalos visame pasaulyje garsiems kultūros paminklams, pastatams ir verslui.

Antradienį potvynio vanduo buvo pasiekęs 1,87 metro žymą. Nuo 1923-ųjų, kai buvo pradėti stebėjimai, vanduo aukščiau buvo pakilęs vienintelį kartą – 1966-aisiais jo lygis buvo pasiekęs 1,94 metro žymą.

Venecijos meras nurodė, kad vandens padaryta žala vertinama „šimtais milijonų eurų“.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad potvynis jau pareikalavo mažiausiai dviejų žmonių gyvybių.

Abu jie gyveno Palestrinos saloje, skiriančioje Venecijos lagūną ir Adrijos jūrą. Viena iš aukų tapo 78 metų vyras, mirtinai nutrenktas elektros srovės, kai vanduo užliejo jo namą. Taip pat buvo užlieta centrinė Šv. Morkaus aikštė, viena daugiausiai turistų pritraukiančių miesto vietų.

Potvynis užtvindė ir didingą Šv. Morkaus katedrą – jos viduje vandens gylis viršijo metrą. Dėl gaivalinės nelaimės sutriko susisiekimas Venecijos kanalais ir nuskendo trys vandens tramvajai, kurie yra yra pagrindinė susisiekimo priemonė šiame mieste.

Smarki srovė nuplėšė nuo prieplaukų daug gondolų ir kitų laivų. Pakrančių apsauga pasiuntė papildomų katerių, atliksiančių greitosios pagalbos laivų funkcijas. Vandens taksi, mėginusios išlaipinti žmones prie istorinių viešbučių palei Didįjį kanalą, rado užlietus įėjimus ir turėjo padėti keleiviams įsiropšti į pastatus per langus.

„Naktis bus ilga“, – savo tviterio žinutėje rašė L. Brugnaro. Jis pabrėžė, kad potvynis jau pradėjo slūgti, todėl „prieš kelias valandas jaustą baimę pakeitė padarytos žalos vertinimai“.

Meras pridūrė paskelbsiantis mieste gaivalinės nelaimės padėtį.

Neįprastai aukštas potvynis, kurį meras siejo su klimato kaita, taps „žaizda, paliksiančią nuolatinę žymę“, rašė L. Brugnaro.