Šiemet Venecija primena vaiduoklių miestą. Atėjus Užgavėnėms, tūkstančiai žmonių paliko įlankos lagūnoje įsikūrusį turistų traukos centrą – naujausią panikos dėl koronaviruso paveiktą vietovę.

„Čia nieko nėra, – sakė Massimo Milanese, Šv. Morkaus aikštėje esančios kavinės „Caffe Laverna“ (teigiama, kad būtent čia XIX a. austrų kareiviai sugalvojo kokteilį „Aperol Spritz“) vadovas. – Paprastai kavinė būna sausakimša, bet šiandien labai, labai tuščia.“

Sekmadienį, kai Italijos sveikatos priežiūros pareigūnai pranešė apie koronaviruso protrūkį ir pirmąsias mirtis šalyje, Venecija atšaukė finalinį karnavalo etapą – paskutines kelias šėliojimo ir smaguriavimo dienas prieš 40 dienų trunkančią gavėnią iki Velykų.

Valdžia įsakė uždaryti muziejus, bažnyčias ir mokyklas. Operos teatre „La Fenice“ užgeso šviesos. Padavėjai stovėjo lauke prie restoranų ir bandė privilioti negausius praeivius. Rialto tiltu, ant kurio paprastai zuja daugybė asmenukes besidarančių turistų, žingsniavo vos saujelė žmonių. Po tiltu plaukiančiuose vadinamuosiuose Venecijos vandens autobusuose vaporetti buvo pilna laisvų vietų.

Karnavalo nutraukimas yra naujausias smūgis Venecijai, ko gero, labiausiai nuo turizmo priklausiančiam miestui pasaulyje. Istorinis miesto centras, kuriame gyvena vos 55 tūkst. žmonių, per metus sulaukia 20 mln. lankytojų. Vien iš apgyvendinimo paslaugų kasmet uždirbama apie 2 mlrd. eurų. Vietos prekybos asociacija pareiškė, kad atšaukta maždaug 40 proc. rezervuotų kambarių miesto viešbučiuose.

Antradienį vakare portale Booking.com buvo galima rasti laisvų vietų daugiau nei 800 Venecijos viešbučių, 623 iš jų turėjo „ypatingų“ pasiūlymų.

Karantinas (beje, šis terminas buvo sugalvotas būtent Venecijoje XIV a., kai miestą valdę kunigaikščiai 40 dienų uždraudė svetimšaliams atvykti į lagūną, kad sustabdytų maro plitimą) – dar viena šio garsaus miesto nelaimė po praėjusių metų rudenį daug žalos atnešusių potvynių.
Lapkričio 12 d. dėl stiprios srovės ir vėjo iki 184 cm virš jūros lygio pakilęs vanduo pridarė nuostolių maždaug už 1 mlrd. eurų.

Tiesa, vargsta ne tik Venecija. Praėjusiais metais turizmo paslaugos Italijos biudžetą papildė 40 mlrd. eurų, ši suma sudarė 13 proc. bendrojo vidaus produkto. Viešbučių savininkai Romoje, kur koronavirusu užsikrėtė tik du turistai iš Kinijos, sako pastebėję daugiau atšaukiamų rezervacijų.

Šalies finansų centras Milanas dar nėra izoliuotas, tačiau gyvenimas jame gerokai sulėtėjo – pranešama apie 30 proc. sumažėjusias viešbučių rezervacijas. Florencija patiria nuostolių dėl iš savo šalies negalinčių išvykti kinų atšauktų rezervacijų ir ruošiasi blogiausiam, nors šiame regione buvo pranešta tik apie du koronaviruso atvejus.

„Tikėtinas variantas, kad turizmas visai sustos“, – pareiškime nurodė septynios Toskanos svetingumo paslaugų įmonių asociacijos. Jos paprašė vyriausybės paskelbti nepaprastąją padėtį, kuri leistų atidėti hipotekų įmokų grąžinimą ir mokesčių mokėjimą.

Veneto regiono gubernatorius Luca Zaia uždraudė sporto ir kultūrinius renginius mažiausiai iki kovo 1 d. Visgi didėjant ekonominei žalai, jis sako, jog turistai neturėtų šalintis šio regiono.

„Įgyvendinome šias atsargumo priemones, kad apsaugotume gyventojus ir turistus, – telefonu iš savo miesto centre esančio kabineto aiškino L. Zaia. – Venecija yra atvira lankytojams, o mūsų verslininkai nestabdo veiklos.“

Venecijoje likusiems turistams tradicines karnavalines kaukes pradėjus keisti medicininėmis, miesto vaistinės greitai pabaigė savo ribotas atsargas. Priešais uždarytą Šv. Morkaus baziliką, prie kurios esančioje aikštėje per Užgavėnes paprastai būriuojasi 100 tūkst. ar daugiau besilinksminančiųjų, Karin ir Michaelis Rotheriai stovėjo praktiškai vienui vieni. Jų įmantrius mėlynus šilkinius apdarus paryškino šviesos diodų lempučių girliandos.

„Jeigu užsikrėsime virusu, tai nutiks nepriklausomai nuo dėvimų drabužių“, – pareiškė iš Miuncheno atvykęs M. Rotheris. Netoliese esančioje gatvelėje, vedančioje į aikštę, Ana Aguilar Franco iš Lisabonos sakė neketinanti sprukti iš miesto.

„Naujienos apie virusą sukėlė isteriją, ir visi turistai nusprendė išvykti, – sakė moteris, apsirengusi juodu apsiaustu ir suknele su išsiuvinėtomis gėlėmis bei užsidėjusi nulėpusią raudoną skrybėlę ir aukso spalvos karnavalinę kaukę – tiesiai ant baltos medicininės. – Dėl saugumo nešioju dvigubą kaukę, užtat niekur nepabėgau.“