Popiežiaus Pranciškaus naujai paskirtas komisaras Peteris Saundersas pareiškė Australijos televizijai, jog Vatikano ekonomikos sekretoriato prefektas australas kardinolas George'as Pellas turėtų būti pašalintas iš posto, nes yra kaltinamas nesiėmęs veiksmų, kad apsaugotų Australijos vaikus nuo dvasininkų vykdomo lytinio išnaudojimo.

„Jis tyčiojasi iš popiežiaus komisijos (tiriančios vaikų lytinio išnaudojimo atvejus), iš paties popiežiaus, bet svarbiausia – iš visų aukų ir nukentėjusių“, – P.Saundersas sakė sekmadienį Australijos televizijos „Channel Nine“ laidai „60 Minutes“.

„Jau buvo ne vienas atvejis, kai jis juodino žmones, elgėsi beširdiškai, šaltai – sakyčiau, beveik sociopatiškai dėl tokio nejautrumo“, – sakė P.Saundersas, kuris pats yra patyręs dvasininkų lytinį išnaudojimą Britanijoje.

Pasak jo G.Pellas turėtų būti „patrauktas į šalį“ ir išsiųstas į Australiją bendradarbiauti atliekant atskirą tyrimą, kurio pareigūnai pirmadienį patvirtino prašysiantys, kad kardinolas duotų parodymus. Tačiau jie nesakė, kada G.Pellą planuojama apklausti ir ar toje apklausoje jis turės asmeniškai dalyvauti.

G.Pellas tuojau po tos laidos transliacijos paskelbė pranešimą, kuriame P.Saunders'o komentarus vadino išgalvotais, klaidinančiais ir piktinančiais. Kardinolas pridūrė, kad dėl tų pareiškimų kreipsis į savo teisinius konsultantus.

Buvęs Sidnėjaus arkivyskupas G.Pellas, aukščiausio rango australų katalikų dvasininkas, ne kartą neigė Australijos tyrėjų pareiškimus, kad jis perkeldavo vaikų lytiniu išnaudojimu įtariamus kunigus į kitas parapijas ir pasiūlė vienam nukentėjusiam atlygį, kad būtų atšaukti kaltinimai.

Pastarosiomis savaitėmis tyrėjai buvo sutelkę dėmesį į įvykius Balarato miestelyje Viktorijos valstijoje, kur G.Pellas 8-ame dešimtmetyje dirbo parapijos vikaru. Pats G.Pellas, kurio pareiškimą paskelbė „Chanel Nine“, sakė niekada nepažinojęs P.Saunderso ir visuomet laikęsis griežtos pozicijos dėl vaikų išnaudojimo atvejų.

G.Pellas sakė, kad tyrėjų neseniai Balarate surengtos apklausos iškėlė į viešumą senus kaltinimus, dėl kurių jis jau anksčiau buvo išteisintas.

Prieš savaitę kardinolas sakė, kad bendradarbiautų su Australijos tyrėjais, jeigu būtų paprašytas.