Vatikano valstybės sekretoriatas išplatino aiškinamąjį dokumentą ambasadoriams, reaguodamas į triukšmą, kilusį dėl pontifiko komentarų po dokumentinės juostos „Pranciškus“ premjeros spalio 21 dieną, įvykusios Romos kino festivalyje. Vatikano nuncijus Meksikoje arkivyskupas Franco Coppola sekmadienį paskelbė nepasirašytas gaires savo „Facebook“ paskyroje.

Šiose gairėse Vatikanas patvirtino, kad Pranciškus turėjo omenyje savo poziciją, kurios laikėsi 2010 metais, kai dar buvo Buenos Airių arkivyskupas ir griežtai pasisakė prieš tos pačios lyties asmenų santuokas. Tačiau buvęs kardinolas Jorge Mario Bergoglio pritarė, kad būtų išplėsta tos pačios lyties asmenų teisinė apsauga. Argentinoje tai suprantama kaip civilinės sąjungos įstatymas.

Šios pozicijos Pranciškus laikėsi privačiai ir tapęs popiežiumi niekada viešai nedeklaravo savo paramos. Tie pontifiko komentarai sulaukė tokio didžiulio dėmesio pirmiausia dėl to, kad 2003 metais Tikėjimo doktrinos kongregacija paskelbė dokumentą, draudžiantį reikšti tokią paramą. Pranciškaus pirmtako pasirašytame dokumente rašoma, kad Bažnyčios parama homoseksualiems žmonėms „jokiu būdu negali paskatinti pritarti homoseksualiam elgesiui ar teisiškai pripažinti tos pačios lyties asmenų sąjungas“.

Kilęs triukšmas dar daugiau dėmesio sulaukė paaiškėjus, kad dokumentinės juostos režisierius Jevgenijus Afinejevskis suklaidino žurnalistus tvirtindamas, kad Pranciškus šiuos komentarus išsakė jam duotame naujame interviu.

Likus savaitei iki juostos premjeros naujienų agentūros AP paklaustas apie komentarus dėl civilinių sąjungų režisierius sakė, kad nufilmavo du interviu su Šventuoju Tėvu. Po premjeros bendraudamas su žurnalistais J. Afinejevskis tvirtino, kad minimi filmuota medžiaga su komentarais apie civilines sąjungas paimta iš interviu su popiežiumi, padaryto dalyvaujant vertėjui.

Galiausiai paaiškėjo, kad komentarai buvo paimti iš 2019 metų gegužę Meksikos transliuotojui „Televisa“ pontifiko duoto interviu, kuris taip ir nebuvo parodytas. Vatikanas nepatvirtino, bet ir nepaneigė šaltinių Meksikoje paskelbtos informacijos, esą Šventasis Sostas iškirpo citatą iš Vatikano kamerų nufilmuoto interviu, kuris buvo pateiktas transliuotojui „Televista“.

Vatikano valstybės sekretoriato išplatintose gairėse neužsimenama apie iškirptą citatą ar faktą, kad tai buvo buvo interviu „Televisa“. Gairėse tik nurodoma, kad tai buvo pasakyta 2019 metais duotame interviu, o komentarai, girdimi dokumentiniame filme, iš tiesų yra dviejų atskirų atsakymų junginys, pateiktas be esminio konteksto.

„Prieš daugiau nei metus duodamas interviu popiežius Pranciškus atsakė į du atskirus klausimus, pateiktus skirtingu metu. Minimame dokumentiniame filme tie atsakymai buvo sumontuoti ir paskelbti kaip vienas atsakymas be tinkamos kontekstualizacijos, ir tai sukėlė sumaištį“, – rašoma aiškinamajame dokumente.