„Šventajam Sostui atrodo tinkama nurodyti laikotarpį, kuriam Franzas Peteris Tebartzas van Elstas bus nušalintas nuo pareigų vyskupijoje, – sakoma Vatikano pranešime. – Šventasis Tėvas buvo nuolat ir objektyviai informuojamas apie padėtį.“

„Susiklostė padėtis, dėl kurios šis vyskupas nebegali eiti savo pareigų“, – pridūrė Vatikanas.

Pranešime nenurodoma, kuriam laikui buvo nušalintas vyskupas, tačiau sakoma, kad tai priklausys nuo Limburgo vyskupijos finansų analizės ir atsakomybės dėl jos didelių išlaidų.

Praeitą savaitę E.P.Tebartzas van Elstas atskrido į Romą pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ lėktuvu, kai anksčiau buvo apkaltintas skridęs į Indiją verslo klase ir kitaip švaistęs pinigus.

Jo privatūs apartamentai naujame vyskupijos pastate, kaip pranešama, kainavo apie 2,9 mln. eurų (10 mln. litų). Juose įrengtas 63 kvadratinių metrų valgomasis ir 15 tūkst. eurų (51,8 tūkst. litų) kainavusi vonia. Šiai prabangai buvo panaudotos lėšos, gaunamos vyskupijos iš Vokietijoje renkamo bažnyčios mokesčio.

Tie žiniasklaidos pranešimai išprovokavo skandalą Vokietijoje ir raginimus užtikrinti didesnį skaidrumą Katalikų Bažnyčios finansuose. Šis pasipiktinimas kilo tuo metu, kai naujasis popiežius Pranciškus paskelbė kampaniją už „neturtingą Bažnyčią neturtingiesiems“.

53 metų vyskupas kritikuojamas dėl perdėtai brangaus statybų projekto senoviniame Limburgo mieste – E.P.Tebartzo van Elsto iniciatyva ten iškilo vyskupijos kompleksas su muziejumi, konferencijų salėmis, koplyčia ir privačiais apartamentais.

Šį projektą, kurį iš pradžių tikėtasi įvykdyti už 5,5 mln. eurų (19 mln. litų), buvo patvirtinęs jo E.P.Tebartzo van Elsto pirmtakas, tačiau galutinė kaina išsipūtė iki 31 mln. eurų, įskaitant 783 tūkst. (2,7 litų) kainavusį sodą.

E.P.Tebartzas van Elstas taip pat kaltinamas davęs melagingus parodymus teisme dėl savo brangaus skrydžio į Indiją, kur dvasininkas aplankė neturtingas bendruomenes.

Pasak prokurorų, Hamburgo teismui pradėjus procesą, kuriame vyskupas bylinėjasi su savaitraščiu „Der Spiegel“, dvasininkas melavo, nors buvo davęs priesaiką, kai neigė sakęs to leidinio žurnalistams, kad skrido verslo klase.