Įtakingo Vatikano valdinininko dukra Emanuela Orlandi be žinios dingo 1983 metais pakeliui namo po muzikos pamokos Romos centre.

Paauglės dingimą gaubianti paslaptis italams ramybės neduoda jau daugiau nei tris dešimtmečius, sukurta ne viena konspiracijos teorija, kas galėjo jai pakenkti – nuo nusikaltėlių ir teroristų iki aukščiausių Vatikano sluoksnių.

Susidomėjimas byla atsinaujino praeitų metų vasarą, kai Orlandi šeima gavo anoniminės informacijos, esą, mergaitės palaikai gali būti Kunigaikštytės Sophie von Hohenlohe ir kunigaikštytės Charlottos Federicos Meklenburgietės, kurios mirė atitinkamai 1836 ir 1840 metais, amžinojo poilsio vietoje Teutonų kapinėse.

Šeima gavo skulptūros nuotrauką ir instrukciją „ieškoti ten, kur nurodo angelas“. Tai ir atvedė į Teutonų kapines, esančias visai šalia šv. Petro bazilikos.

Vatikanui liepos 11 dieną davus leidimą atidaryti kapavietes, ten nerasta nei palaikų, nei karstų. Vatikano atstovai patvirtino, kad princesių palaikai galėjo būti išgabenti pradėjus kapinių ir aplinkinių pastatų renovaciją XX amžiaus 7-ąjį ir 8-ąjį dešimtmetį.

Nepaisant to, buvo atvertos dvi laidojimo kameros – savotiški kambariai, kur laikomi mirusiųjų kaulai. Jie yra po Teutonų koledžu.

Kameroje tyrėjai rado „tūkstančius kaulų“. Manoma, kad jie gali būti dešimčių žmonių, sako Orlandi šeimos pasamdytas genetikas Giorgio Portera.

Dabar bus atliekami kaulų DNR tyrimai, tačiau Vatikano atstovas Alessandro Gisotti teigia, kad pirminių morfologinių išvadų sulauksime jau kitą savaitę.

„Svarbu atsižvelgti į faktą, kad dauguma kaulų subyrėję, todėl jų atrodo tiek daug. Iš tikrųjų jie greičiausiai priklauso kelioms dešimtims žmonių. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, vienas kaulas gali būti subyrėjęs į daug dalių“, – teigia A. Gisotti.

Nors kaulų kilmė nenustatyta, Emanuelos brolis šešiasdešimtmetis Pietro Orlandi sako, kad faktas, jog atliekamas tyrimas tose dvejose laidojimo kamerose, „teikia vilties“.

Pietro Orlandi

„Laidojimo kamerose neturėtų būti naujų kaulų, taigi, jeigu jų yra, net jeigu jie ir nėra Emanuelos Orlandi, tai bus Vatikano problema. Yra šimtai, tūkstančiai tų kaulų. Vatikano ekspertai juos klasifikuoja pagal amžių ir analizuoja naujausius. Manau, kad, jeigu visus šiuos metus vienoje iš tų laidojimo kamerų, vos už 200 metrų nuo mūsų namų, gulėjo sesers palaikai, tai sužinoti bus labai tragiška“, – sako P. Orlandi.

Jis pridūrė, jog labai svarbu, kad tyrimo imtųsi nepriklausomi ekspertai, nes tik tokiu būdu pavyks užtikrinti rezultatų objektyvumą.

Vatikanas į P. Orlandi žodžius sureagavo išplatindamas pareiškimą, kuriame, kaip skelbia „Reuters“, „dar kartą išreiškia palaikymą Orlandi šeimai“ ir sutikimą vykdyti tyrimus Teutonų kapinėse, nors jie ir pagrįsti „anoniminiu pareiškimu“.