Į dvasininkus, protestuotojus ir žurnalistus paleista ašarinių dujų, šaudyta guminėmis kulkomis, jie buvo prievarta pastumti iš kelio – tokiais būdais policininkai atlaisvino kelią nuo bažnyčios iki Baltųjų Rūmų.

„Jie pavertė šventą vietą mūšio lauku“, – sakė St. Johno episkopalinės bažnyčios atstovė Gini Gerbasi. G. Gerbasi – anglikonų pastorė episkopalinėje St. Johno bažnyčioje Džordžtauno rajone Vašingtone.

Kol D. Trumpas kalbėjo Baltuosiuose Rūmuose ir grasino pasiųsti prieš protestuotojus JAV kariuomenę, jei valstijos gubernatoriai nenumalšins neramumų, kilusių po to, kai Mineapolyje nuo policininko rankos žuvo George Floydas, riaušių policija vaikė taikiai protestavusią minią prie bažnyčios.

„Staiga ėmiau kosėti nuo ašarinių dujų“, – pasakojo G. Gerbasi „Religious News Service“ portalui.

G. Gerbasi subūrė 20 kunigų ir grupę žmonių į taikią protestuotojų palaikymo akciją. Jie siūlė vandens ir užkandžių protestuojantiesiems, kurie smerkė rasizmą ir policijos brutalumą. Protestuotojai šiuo neramiu koronaviruso pandemijos metu turėjo rankų dezinfekavimo skysčio.

Dvasininkai ruošėsi išeiti, kad iki 19 val. prasidėsiančios komendanto valandos, tik staiga pasirodė policininkai ir ėmė vaikyti žmones nuo bažnyčios.

Donaldas Trumpas prie St. Johno episkopalinės bažnyčios

„Išgirdome sprogimus, žmonės puolė ant žemės – juk nežinia, kas ten buvo, – pasakojo G. Gerbasi ir pridūrė, kad į žmones buvo šaudoma guminėmis kulkomis.

Dvasininkė, Trijų karalių bažnyčios pastorė Glenna Huber pabėgo ir parašė elektroninį laišką St. Johno bažnyčios dvasininkijai, norėdama įspėti.

G. Gerbasi pasakojo, kad buvo prie bažnyčios, kai pasirodė policininkai.

„Esu ten – vilkėdama savo rožinį nertinį, susirišusi žilus plaukus, su skaitymo akiniais. Mano seminaristei į akis pateko ašarinių dujų“, – pasakojo dvasininkė.

Ji teigė: „Policininkai su savo įranga, su juodais skydais ėmė stumtis į vidinį St. Johno bažnyčios kiemą Lafayette aikštėje.“

G. Gerbasi ir kiti pabėgo. Paskui jie pamatė savo mobiliuosiuose nuotraukas ir reportažus, kaip prezidentas su palyda žingsniuoja per aikštę, iš kurios juos ką tik išvarė, rašo independent.co.uk.

„Štai kam viso to reikėjo – kad atlaisvintų vidinį kiemą, o tas žmogus galėtų atsistoti priešais pastatą su Biblija rankoje“, – sakė G. Gerbasi.

Baltieji Rūmai tviteryje išpublikavo videoreportažą, kaip D. Trumpas eina palei riaušių policijos gretas ir pozuoja, iškėlęs nykščius.

Episkopalinei bažnyčiai vadovaujantis vyskupas Michaelas Curry apkaltino D. Trumpą, kad šis pasinaudojo bažnyčios pastatu ir šventa Biblija, siekdamas savo politinių tikslų.“

Episkopalinės bažnyčios Vašingtono vyskupijos vyskupės Mariann Budde pranešime spaudai rašoma: „Esu pasipiktinusi. Prezidentas ką tik pasinaudojo Biblija ir viena iš mano vyskupijos bažnyčių, pranešdamas žinią, priešingą Jėzaus mokymui ir viskam, ką propaguoja mūsų bažnyčia. Jis nurodė riaušių policininkams naudoti ašarines dujas, kad atlaisvintų bažnyčios kiemą.“

D. Trumpas į bažnyčios vidų nėjo ir nepasimeldė už žuvusiuosius ir nukentėjusiuosius per neramumus.

St. Johno bažnyčia neseniai jau buvo nukentėjusi per protesto akciją. Bažnyčios pranešime spaudai rašoma, kad visi buvo šokiruoti, kaip brutaliai išvarė žmones iš Lafayette aikštės, kad ten galėtų apsilankyti JAV prezidentas.