„JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas politikos reikalams Johnas C. Roodas ir Lenkijos krašto gynybos ministro pavaduotojas Tomaszas Szatkowskis šiandienį tęsė diskusijas, nagrinėdami galimybes sustiprinti NATO rytinio sparno saugumą didesniu ilgalaikiu JAV pajėgų buvimu ir pajėgumais Lenkijoje, kuriuos remtų Lenkijos vyriausybė“, – sakoma jų bendrame pranešime.

„JAV Gynybos departamentas ir Lenkijos krašto gynybos ministerija daro gerą pažangą ir toliau tęs diskusijas“, – nurodė pareigūnai.

Pranešime sakoma, kad penktadienį vykusios derybos yra tik „nedidelė“ stiprių ir seniai gyvuojančių dvišalių gynybos ryšių, kuriais siekiama „skatinti Lenkijos, Jungtinių Valstijų ir viso regiono saugumą ir klestėjimą“.

„Gilesnė, labiau bendradarbiavimu grindžiama JAV ir Lenkijos saugumo partnerystė yra kritiškai svarbi atremiant dabartines grėsmes ir iššūkius saugumui“, – pabrėžė J. Roodas ir T. Szatkowskis.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas per rugsėjį įvykusį susitikimą su Lenkijos vadovu Andrzejumi Duda tvirtino, kad Vašingtonas „labai rimtai“ žiūri į galimybę sustiprinti šioje šalyje dislokuotas amerikiečių pajėgas.

Lenkijos pareigūnai siūlė įkurti jų šalyje nuolatinę JAV bazę ir pavadinti ją „Trumpo fortu“. Varšuva žadėjo šiam projektui skirti 2 mlrd. JAV dolerių (apie 1,77 mlrd. eurų).

JAV šiuo metu Lenkijoje yra dislokavusios maždaug 4,5 tūkst. karių, kurie čia tarnauja rotaciniu principu.