„Jei bus tokia pažanga [per rinkimų kampanijas], mes būsime pasirengę aptarinėti tolesnį sankcijų švelninimą ir mūsų bendradarbiavimo plėtojimą“, – žurnalistams sakė D. Hale'as po susitikimo su baltarusių prezidentu Aleksandru Lukašenka.

D. Hale'as, kurį citavo Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „BelTa“, pripažino, kad Jungtinėse Valstijose vis dar esama „tam tikro susirūpinimo dėl demokratinio vystymosi Baltarusijoje“. Šiuo klausimu jis akcentavo būsimų parlamento ir prezidento rinkimų, galinčių išsklaidyti tokį susirūpinimą, svarbą.

Pirmalaikiai parlamento rinkimai Baltarusijoje įvyks šių metų lapkritį, o eiliniai prezidento rinkimai – 2020 metų rugpjūtį.

D. Hale'as taip pat sakė, kad JAV nori normalizuoti santykius su Baltarusija ir neprašo jos rinktis Rytus arba Vakarus.

„Normalizuodami mūsų santykius neprašome Baltarusijos rinktis Rytus arba Vakarus. JAV gerbia Baltarusijos norą rinktis savo kelią ir įnešti savo indėlį dėl taikos ir stabilumo regione“, – sakė D. Hale'as.

„Sveikiname bendradarbiavimo plėtojimą [ginkluotės] neplatinimo, saugumo prie sienų, ekonominės tarpusavio sąveikos ir keitimosi bendro saugumo informacija klausimais“, – pažymėjo JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas.

D. Hale'as taip pat pabrėžė, kad Amerika „lieka Baltarusijos, kurioje būsimos kartos turės gerą ateitį, suvereniteto ir nepriklausomybės palaikymo šalininkė“.

Vertindamas derybas su A. Lukašenka jis pažymėjo, kad „įvyko geras ir nuodugnus pokalbis ne tik dvišalių santykių tema, bet ir įvairiausiomis bendros pasaulinės darbotvarkės temomis“.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas taip pat mano, kad jo vizitas Minske sudaro sąlygas „apibrėžti bendras pastangas dėl dvišalių santykių plėtojimo nauja kryptimi“.

„Šiandien – istorinis momentas Amerikos ir Baltarusijos santykiams. Džiaugiuosi dalyvaudamas skelbiant mūsų pasirengimą apsikeisti ambasadoriais, žengiant naują žingsnį dėl mūsų santykių normalizavimo“, – pabrėžė jis.