Bepiločių orlaivių gamintoja „Spartaqs“ ketvirtadienį pareiškė sėkmingai nuskraidinusi COVID-19 mėginių iš vienos Varšuvos ligoninės į kitą. Bendrovė tikisi, kad šis bandomasis skrydis nuties kelią bepiločių technologijų taikymui medicininiams tikslams.

Drono „Hermes V8MT“ skrydis į abi puses „buvo visiškai sėkmingas“, naujienų agentūrai AFP sakė „Spartaqs“ įkūrėjas ir vyriausiasis inžinierius Slawomiras Huczala (Slavomiras Hučala).

„12 metrų per sekundę greičiu keliaujančio drono skrydis tetruko keletą minučių ir vyko 80 metrų aukštyje“, – sakė jis ir pridūrė, kad sraigtasparnių aikštelės turinčios abi ligoninės yra 3,4 km atstumu viena nuo kitos.

„Spartaqs“ citavo vienos iš gydymo įstaigų pareiškimą, kad pristatymas bepilotėmis skraidyklėmis gali tapti gyvybiškai svarbus kovojant su koronaviruso pandemija, nes padėtų atlikti tyrimus didesniu mastu.

Lenkų nuo praėjusio mėnesio prašoma likti namuose, siekiant apriboti koronaviruso plitimą. Pasak pareigūnų, 38 mln. gyventojų turinčioje ES valstybėje koronavirusu užsikrėtė per 12,7 tūkst. žmonių, o dar 628 mirė.

„Spartaqs“ sukurtas dronas specialiai pritaikytas kraujo ir vaistų, taip pat transplantacijai skirtų širdžių skubiam gabenimui.

Didesniu nei 80 kilometrų per valandą greičiu skriejantis aparatas yra patikimesnis ir greitesnis už tradicinius greitosios pagalbos automobilius, nes išvengia kamščių keliuose, teigia gamintoja.

Bandomąjį skrydį stebėjo medicinos ekspertai iš policijos kovos su terorizmu padalinio, nurodoma „Spartaqs“ pranešime.

Įmonė yra įsigijusi tiesiogiai nematomus skrydžius (BVLOS) leidžiantį rengti sertifikatą, būtiną norint teikti paslaugas, susijusias transportavimu dronais dideliais atstumais.

Lenkijos pietiniame Katovicų mieste įsikūrusi bendrovė, gaminanti kelių rūšių bepiločius orlaivius, įskaitant karinių paskirčių turinčius aparatus, pareiškė, kad prie „Hermes V8MT“ medicininės versijos buvo dirbama kelerius metus.