Tokį pareiškimą jis padarė komentuodamas Vokietijos kanclerės Angelos Merkel derybas šiuo klausimu su autoritariniu Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka.

„Pranešiau Vokietijos prezidentui, kad Lenkija nepripažįsta jokio susitarimo dėl padėties pasienyje su Baltarusija sureguliavimo, kuris pasiektas mums virš galvų“, – A. Dudą citavo naujienų agentūra EFE.

„Esame suvereni valstybė, turinti teisę pati spręsti, ir šia teise naudojamės visais atvejais“, – pabrėžė prezidentas, kalbėdamas per spaudos konferenciją Juodkalnijoje.

Jis pakartojo, kad atsakomybė už krizę pasienyje su Baltarusija tenka Minskui, „stumiančiam migrantus prie sienos, kur vyksta neramumai“.

Pasak A. Dudos, Lenkija privalo saugoti ES išorės sienas nuo neteisėtos migracijos, o NATO reikėtų budriau stebėti šiuos įvykius.

Anksčiau trečiadienį Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas pranešė, kad A. Merkel per pokalbį su A. Lukašenka paragino Minską sprendžiant krizę bendradarbiauti su ES ir tarptautinėmis organizacijomis.

„Antrojo pokalbio telefonu su Aliaksandru Lukašenka metu kanclerė pabrėžė būtinybę užtikrinti humanitarinę pagalbą ir sugrįžimo galimybes situacijos paliestiems žmonėms, padedant JT vyriausiajam pabėgėlių reikalų komisarui (UNHCR) ir Tarptautinei migracijos organizacijai bei bendradarbiaujant su Europos Komisija“, – trečiadienį Berlyne sakė S. Seibertas.

Tūkstančiai migrantų pastaraisiais mėnesiais bandė patekti į ES nares Lenkiją, Lietuvą ir Latviją per Baltarusijos sieną. Tačiau praėjusią savaitę įtampa pasienyje smarkiai išaugo, lenkų pasieniečiams atrėmus koordinuotus migrantų bandymus neteisėtai kirsti sieną.

Briuselis kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už ankstesnes bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją po pernai įvykusių prezidento rinkimų.

Baltarusija neigia kurstanti šią krizę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)