Sostinės rajono teismo salėje, kur Alesis Beliackis sėdėjo geležiniame narve saugomas dviejų milicininkų, buvo keliasdešimt teisės gynėjų, žurnalistų, opozicijos atstovų, JAV ambasados vadovas ir diplomatų iš ES šalių.

Pasak kaltintojo, A.Beliackis atidarė dvi sąskaitas Lietuvos ir Lenkijos bankuose, į kurias 2007-20010 metais iš nerezidentų Baltarusijoje, kaip asmeninės pajamos, buvo pervesti daugiau kaip 560 tūkst. eurų.

V.Saikovskis pažymėjo, kad A.Beliackis vengė mokėti fizinio asmens pajamų mokesčius ir tuo padarė valstybei žalos itin stambiu mastu - daugiau kaip 352,3 mln. Baltarusijos rublių, tai 264 kartus daugiau nei bazinis darbo užmokestis.

Pagal kaltinimo versiją, A.Beliackis padarė nusikaltimą sąmoningai. "A.Beliackis sąmoningai vengė sumokėti mokesčius", - sakė V.Saikovskis.

Prokuroras pažymėjo, kad kaltintojai remiasi daiktiniais įrodymais ir liudytojų, tarp jų valstybinių institucijų darbuotojų ir asmenų, kuriems buvo pervedamos piniginės lėšos, parodymais.

Prokuroras taip pat pasiūlė kaltinamajam pamąstyti, kiek nuoširdžiai jis atsakinės į kaltintojų klausimus. Prokuroras pažymėjo, kad jeigu kaltinamasis bendradarbiaus, valstybės kaltintojai pritars siūlymui pakeisti jam kardomąją priemonę.

Jis paaiškino, jog kai buvo paskirta kardomoji priemonė - areštas, tyrėjai turėjo pagrindo manyti, kad A.Beliackis darys kliūčių tyrimui ir gali pasislėpti.

Teisių gynimo centro "Vesna" vadovas A.Beliackis nuo rugpjūčio 4 dienos yra areštuotas Minsko I-ajame tardymo izoliatoriuje. Jis kaltinamas vengęs mokėti mokesčius ir tuo padaręs žalos itin stambiu mastu. Už tai numatoma bausmė - laisvės apribojimas iki 5 metų arba laisvės atėmimas nuo 3 iki 7 metų.

Dingstis A.Beliackio teisiniam persekiojimui buvo informacija apie jo sąskaitas užsienio bankuose, kurią perdavė Baltarusijos valdžiai Lietuvos teisingumo ministerija ir Lenkijos generalinė prokuratūra.

Lietuva ir Lenkija atsiprašė A.Beliackio artimųjų už tai, kad perdavė žinias apie banko sąskaitas Minskui. Abi šalys teigė, jog Minskas piktnaudžiauja teisinės pagalbos sutartimi, ir jos nežinojusios, kad buvo paprašyta duomenų apie žmogaus teisių gynėją.

"Vesna-96" suvaidino lemiamą vaidmenį remiant teisiamųjų suole atsidūrusius keliasdešimt teisiamų praėjusių metų protesto demonstracijų prieš Aleksandro Lukašenkos ketvirtąjį prezidentavimo laikotarpį dalyvių.

"Vesna-96" sako, kad pinigai, kurie buvo rasti P.Šeremento sąskaitose užsienyje, priklausė organizacijai ir buvo skirti jų teisių gynimo veiklai finansuoti, pagalbai politiniams kaliniams ir jų giminaičiams. Baltarusijos įstatymai griežtai apriboja nevyriausybinių organizacijų finansavimą, faktiškai drausdami joms priimti bet kokią pagalbą iš užsienio.

Baltarusijos valdžia atsisakė išduoti įvažiavimo vizas keliems Vakarų teisių gynėjams, kurie ketino stebėti, kaip vyksta teismas, pranešė "Vesna-96".

Finansų krizė, kilusi po išpūstų rinkimų pažadų, ištuštino iždą ir privertė oficialųjį Minską ieškoti susitaikymo su Vakarais. Atsakydamas į Europos Sąjungos reikalavimus paleisti sulaikytuosius A.Lukašenka patenkino daugumos protestų Minske dalyvių malonės prašymus, bet paliko už grotų buvusius savo varžovus prezidento rinkimuose.