"Ilgalaikė administracijos politika - tiek šios administracijos, tiek ankstesnės administracijos ir abiejų partijų - jos Jeruzalės statusas yra klausimas, kuris turėtų būti sprendžiamas galutinėse derybose dėl statuso tarp izraeliečių ir palestiniečių", - sakė departamento atstovo spaudai pareigas einantis Patrickas Ventrellis.

B.Obama trečiadienį nurodė demokratams grąžint į partijos platformą nuorodas apie Dievą ir Jeruzalę, pataisydamas vos prieš parą priimtą dokumentą.

Demokratų nacionalinio suvažiavimo delegatai sulaukė respublikonų ir kai kurių savo partijos narių kritikos bangos, kai iš programos buvo pašalintos formalūs Dievo paminėjimai taip pat buvo atsisakyta palaikymo pozicijai, jog Jeruzalė pripažįstama Izraelio sostine.

"Jūs žinote, kokia yra ši pozicija. Ji nesikeitė dešimtmečius", - pareiškė P.Ventrellis, spaudžiamas žurnalistų atsakyti, kuris miestas - Tel Avivas ar Jeruzalė - laikomas Izraelio sostine.

"Šiuo metu padėtis tokia, jog turime ambasadą Tel Avive, kuri atstovauja mūsų interesams Izraelio vyriausybės atžvilgiu, tačiau klausimas dėl Jeruzalės yra iš tų, kurie turi būti sprendžiami (derybose) tarp abiejų šalių, - pridūrė jis. - Tai viskas, ką galiu pasakyti šia tema."

Nors JAV ambasada įsikūrusi Tel Avive, Jeruzalėje veikia Amerikos generalinis konsulatas, kurį valstybės sekretorė Hillary Clinton aplankė liepą per savo kelionę į Izraelį.

Jeruzalės statusas yra vienas iš labiausiai ginčijamų klausimų ilgamečiame Izraelio ir palestiniečių konflikte, taip pat opi tema JAV politikoje.

Izraelis, okupavęs arabiškąją rytinę Jeruzalės dalį per 1967 metais vykusį Šešių dienų karą, o vėliau ją aneksavęs, laiko visą šį miestą savo "amžinąja ir nedaloma sostine".

Tačiau palestiniečiai nori, kad Rytų Jeruzalė taptų jų būsimos valstybės sostine ir įnirtingai priešinasi izraeliečių pastangoms reikšti joje savo suverenumą.