„Vienintelis sprendimas – naujas ir geresnis susitarimas, sprendžiantis visą virtinę Irano grėsmių. Šios grėsmės išdėstytos 12 reikalavimų, kuriuos, kaip sakė prezidentas (Donaldas) Trumpas ir valstybės sekretorius (Mike'as Pompeo), esame pasirengę aptarti. Irano lyderiai žino, kaip su mumis susisiekti“, – sakė ji.

M. Ortagus pabrėžė, kad neseniai atsiradusi grėsmė, kad Iranas liausis vykdęs pagrindinius branduolinius įsipareigojimus pagal Bendrajį išsamių veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), yra „didelis žingsnis neteisinga kryptimi“.

„Tarptautinė bendruomenė turi išsaugoti vienybę šiuo klausimu ir raginti Irano režimą atsakyti už grėsmę išplėsti savo branduolinę programą“, – nurodė JAV valstybės departamento atstovė.

Iranas gegužės 8-ąją paskelbė nebesilaikysiantis suvaržymų sodrinti uraną ir kaupti sunkųjį vandenį, numatytų pagal JCPOA sutartį, kurią Teheranas 2015 metais pasirašė su JAV, Rusija, Kinija, Didžiąja Britanija, Prancūzija ir Vokietija.

Prieš metus JAV prezidentas D. Trumpas nusprendė trauktis iš šios sutarties ir sugrąžino JAV ekonomines sankcijas šiitiškai respublikai.

Iranas tai pat pareiškė, jog jeigu kitos JCPOA sutarties šalys nepaskubės imtis veiksmų, kad sušvelnintų JAV sankcijų poveikį šaliai, po liepos vidurio jis gali atnaujinti labiau prisodrinto urano gamybą ir sustabdyti Arako sunkiojo vandens reaktoriaus modernizaciją.