A. Lukašenka pirmiausia pasigyrė esą baltarusiškasis reagavimo į koronavirusą metodas duoda vaisių.

Situacija, pasak jo, kaip ir kitų ligų atveju, yra „pakenčiama“.

Šią informaciją šalies galva pranešė antradienį Minske įvykusio posėdžio metu. Jame dalyvavo vyriausybės vadovai ir prezidento administracija. A. Lukašenka pabrėžė, jog tai nereiškia, „kad pas mus viskas gerai, kad viskas einasi kaip sviestu patepta“.

„Šį metodą, šį būdą panaudojo ir kitos valstybės, – Baltarusijos prezidentą cituoja BELTA. – Pažiūrėkite į Vakarų šalis: pamažu atsidarė, pradėjo veikti ekonomika, o juk kalbame apie milijonus žmonių. Ir tai vyksta tada, kai tose šalyse mirtingumas per parą [nuo koronaviruso] viršija Baltarusijoje per tuos tris mėnesius mirusių žmonių skaičių.“

A. Lukašenkos teigimu, Vakarų šalyse per parą miršta daugiau žmonių, negu Baltarusijoje mirė per visus tris pandemijos mėnesius.

„Pažvelkite į Rytus: mums draugiška brangioji Rusija atidarė statybų sektorių, pramonės įmones, kitus pagrindinius ekonomikos sektorius. Tai daugiau nei 90 proc. visų šalies gyventojų, kurie vėl grįš į darbą. Turtingoji Rusija sukaupė didžiules valiutos ir aukso atsargas, turi Nacionalinį gerovės fondą. Ji suprato, kad galimos blogos pasekmės“, – pažymėjo Baltarusijos lyderis.

A. Lukašenka atkreipė dėmesį, kad svarbu gelbėti užsikrėtusiųjų koronavirusu gyvybes ir pagrasino valdininkams, kad šie savo galva atsako už gyventojų mirtingumą.

„Gydysime žmones, žiūrėsime, kas bus toliau. Kadangi pradėjau nagrinėti šį klausimą, noriu kategoriškai perspėti, jog už gyventojų mirtingumą visi atsako savo galva. Visi tie rodikliai, susiję su COVID-19 ir net su plaučių uždegimo atvejais, kiek pas mus tokių buvo vakar, kiek yra šiandien ir kokia dinamika, – visa tai praeis, visi tai užmirš. Užtat mirę žmonės, kuriuos galėjome išgelbėti, bet neišgelbėjome, liks atmintyje. Reikia griežtai reikalauti Sveikatos apsaugos ministerijos ir gydytojų išsaugoti žmonių gyvybes. Apie tai neseniai kalbėjau bažnyčioje ir rimtai kontroliuosiu šią sritį“, – pareiškė jis.

Turi pasiūlymą darbo netekusiems baltarusiams

Baltarusijoje yra užtektinai pasirinkimo, kad būtų galima rasti darbą ir pergyventi koronaviruso sukeltą pandemiją. Taip per posėdį dėl socialinės paramos piliečiams kalbėjo prezidentas A. Lukašenka. Posėdžio protokolas pateiktas Baltarusijos prezidento interneto svetainėje, skelbia rbc.ru.

„Remsime tuos piliečius, kuriems šiandien reikalinga parama, – sakė A. Lukašenka ir nurodė, kad jeigu žmogus prarado darbą, laisvų vietų yra užtektinai. – Šį nelengvą metą žmogus turi ramiai pergyventi, susiradęs kitą darbą. Galbūt nelabai jam priimtiną ir mėgstamą.“

A. Lukašenka paskelbė, jog visus klausimus dėl paramos piliečiams spręs vietos valdžia. „Visos piniginės lėšos, kurias šiandien galime skirti konkrečioms įmonėms ir piliečiams, turi būti perduotos vietos valdininkams. Visų pirma – gubernatoriams, – patikslino prezidentas. – Jie išsiaiškins, ką remti.“

Baltarusijos vadovas išsakė nuomonę, kad „remti reikia tuos, kuriems būtina parama ir kurie stengiasi“. „Reikia ir patiems ieškoti darbo“, – pabrėžė jis.

Keisti pasisakymai

A. Lukašenka garsėja keisčiausiais pasisakymais apie naująjį koronavirusą. Baltarusijos gyventojams jis siūlė verčiau sėsti į traktorių ir važiuoti dirbti į laukus nei baimintis viruso.

„Tereikia dirbti kaime, ypač dabar, – kovo viduryje kalbėjo A. Lukašenka. – Kaime žmonės dirba laukuose, vairuoja traktorius, niekas nekalba apie virusą. Traktoriai visus išgydys. Laukai visus išgydo.“

Šalies lyderis palinkėjo ministrams geros sveikatos ir davė dar vieną patarimą: „Gerai išprakaituokite saunoje.“ Prezidento teigimu, koronavirusas žūva esant 60 °C temperatūrai. Visgi nėra jokių įrodymų, jog traktoriai, saunos ar darbas laukuose daro kokį nors poveikį koronavirusui.

Balandžio viduryje, kai mirčių skaičius ėmė didėti, o gyventojai vis dažniau pranešdavo apie tai, kad valdžia slepia tikruosius koronaviruso skaičius ir mirtis, A. Lukašenka pareiškė, kad jo šalyje mirčių nuo koronaviruso nėra. Šalies vadovas įsitikinęs, jog mirštama ne nuo viruso, o lėtinių ligų, pasireiškusių COVID-19 pandemijos fone.

„Žmonės bijo. Todėl aš noriu jiems pasakyti štai ką: mūsų šalyje nuo koronaviruso nemirė nei vienas žmogus. Nė vienas! Žmonės miršta nuo visos „puokštės“ lėtinių ligų, kuriomis sirgo ilgą laiką“, – teigė A. Lukašenka.

Baltarusijoje karantinas nepaskelbtas. Balandžio 20 d. darbą atnaujino mokyklos, balandžio 25 d. buvo surengta šeštadienio talka, gegužės 9-ąją Minske įvyko didelis karinis paradas. Šiomis sąlygomis Baltarusijoje įsigaliojo „liaudies karantinas“, daugelis gyventojų savo noru riboja socialinius kontaktus ir pasirenka saviizoliacijos režimą.

Balandžio 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija patarė Baltarusijai ruoštis blogiausiems su koronaviruso plitimu susijusios padėties raidos scenarijams, rekomendavo imtis papildomų fizinio atsiribojimo priemonių ir uždrausti masinius renginius.

Baltarusijos specialistai prognozuoja, kad sergamumo pikas šalyje bus pasiektas gegužės pabaigoje.

Gegužės 11 d. duomenimis, Baltarusijoje užfiksuoti 23 906 naujojo koronaviruso atvejai - per parą jų padaugėjo 933.

„Baltarusijoje užregistruoti 23 906 žmonės, užsikrėtę Covid-19, – sakoma Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime. – Per visą infekcijos plitimo šalies teritorijoje laikotarpį mirė 135 įvairiomis lėtinėmis ligomis sirgę pacientai, kuriems buvo diagnozuotas koronavirusas“.

Skelbiama, kad nuo vasario pradžios Baltarusijoje atlikta 274 060 testų dėl koronaviruso.