Prasidėjus aštuntajam blogiausios pandemijos per šimtą metų mėnesiui, šie išankstiniai rezultatai paskatins įmones prašyti reguliuojančiųjų institucijų duoti leidimą skubiai naudoti vakciną, jeigu tolesni tyrimai parodys, kad ji yra saugi.

Išvados yra paremtos tarpine analize, atlikta 94 tyrimo dalyviams susirgus COVID-19. Vakcinos bandymai tęsis, kol užsikrėtusiųjų skaičius pasieks 164. Jeigu išankstiniai duomenys pasitvirtins, o informacija apie saugumą, kurią „Pfizer“ tikisi gauti maždaug po savaitės, taip pat bus džiuginanti, galbūt pasaulis turės naują esminę priemonę suvaldyti pandemiją, visame pasaulyje nusinešusią daugiau nei 1,2 mln. gyvybių.

„Tai pačios geriausios naujienos pasauliui, Jungtinėms Amerikos Valstijoms ir visuomenės sveikatai“, – pareiškė „Pfizer“ vakcinų klinikinių tyrimų ir kūrimo vyresnysis viceprezidentas Williamas Gruberis. Rezultatai pranoko net pačius didžiausius lūkesčius, prisipažino jis.

Tikėtasi, kad pirmųjų vakcinų veiksmingumas, bus nuo 60 iki 70 proc., „daugiau nei 90 proc. yra neįtikėtinas rezultatas“, – sakė „BioNTech“ generalinis direktorius Uguras Sahinas.

„Mokslo pergalė“


„Pamatėme, kad COVID-19 galima suvaldyti, – interviu metu sakė U. Sahinas. – Viską apsvarsčius, tai tikra mokslo pergalė.“

Tiesa, naujieji duomenys yra riboti. Kol kas turima nedaug informacijos apie vakcinos veiksmingumą. Nežinoma, kaip gerai ji apsaugo didžiausių rizikos grupių asmenis, pavyzdžiui, pagyvenusiuosius. Tokių analizių nebuvo atlikta.

Be to, nėra žinoma, ar vakcina užkerta kelią sunkiai COVID-19 formai, nes kol kas nė vienas koronavirusu užsikrėtęs tyrimo dalyvis sunkiai nesirgo, sakė W. Gruberis.

Kita vertus, daug žadantys pirmųjų didelio masto bandymų rezultatai yra geras ženklas kitoms eksperimentinėms vakcinoms, ypač gaminamai „Moderna Inc.“, nes naudojama panaši technologija. Atlikus šios vakcinos didelės apimties bandymus, veiksmingumo ir saugumo rezultatų būtų galima tikėtis po keleto savaičių. Jeigu ir ši studija bus sėkminga, maždaug iki metų pabaigos JAV galėtų turėti dvi vakcinas.

Trečią lapkričio mėnesio savaitę „Pfizer“ planuoja gauti dviejų mėnesių saugumo duomenis, nes būtent jų reikia, kad JAV reguliavimo institucijos duotų leidimą skubiai naudoti vakciną. Jeigu gauti rezultatai nesukels jokių problemų, „Pfizer“ galės prašyti leidimo JAV dar šį mėnesį. Praėjusį mėnesį Europoje prasidėjo nuodugni tyrimo apžvalga, ir U. Sahinas nurodė, jog Europos reguliavimo institucijos bendradarbiauja su „BioNTech“, kad „dar labiau paspartintų šį procesą“.

Vakcinos bandymų duomenis analizuojantis stebėsenos komitetas kol kas nerado jokių rimtų saugumo problemų, sakė „Pfizer“ ir „BioNTech“.

Palankūs išankstiniai duomenys reiškia, kad JAV farmacijos milžinė ir partnerė iš Vokietijos užtikrintai juda pirmosios veiksmingos vakcinos nuo COVID-19 sukūrimo link.

„Pfizer“ ir „BioNTech“ iš anksto pasirašė sutartis su įvairių pasaulio šalių vyriausybėmis dėl šimtų tūkstančių dozių pardavimo. Įmonės sakė, kad iki 2021 m. pabaigos turėtų pagaminti 1,3 mlrd. dozių, kurių užteks paskiepyti 650 mln. žmonių. Tiesa, 2020-aisiais planuojama pagaminti tik 50 mln. dozių.

Žinią apie kuriamos vakcinos veiksmingumą entuziastingai pasveikino JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

„Vertybinių popierių rinka smarkiai pakilo, vakcina greitai bus. Pranešama, [kad ji] 90 proc. veiksminga. Itin puiki žinia!“ – savo „Twitter“ žinutėje didžiosiomis raidėmis parašė D. Trumpas.

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas irgi pasveikino šią viltingą žinią, bet perspėjo, kad priešakyje dar laukia ilga kova su virusu.

„Sveikinu talentingas moteris ir vyrus, padėjusius pasiekti šį proveržį ir suteikusius mus tokį pagrindą vilčiai“, – sakoma J. Bideno pranešime. Demokratas pridūrė dar sekmadienį vakare gavęs išankstinį pranešimą, kad ši informacija bus paskelbta.

„Tuo pačiu metu svarbu suprasti, kad kovos su COVID-19 pabaiga tebėra už kelių mėnesių“, – pridūrė jis ir pabrėžė, kad kol kas išlieka svarbu dėvėti kaukes.

Neaiški trukmė


Vakcinos bandymai atliekami suleidžiant dvi dozes. Tyrimai prasidėjo liepos mėnesį, tačiau kadangi dauguma dalyvių antrąją dozę gavo palyginti neseniai, niekas nežino, kuriam laikotarpiui įgyjamas atsparumas koronavirusui.

„Pfizer“ buvo įtraukta į įtemptus politinius ginčus, kaip greitai JAV reguliavimo institucijos turėtų duoti leidimą skiepyti amerikiečius vakcina. Šalies prezidentas D. Trumpas siekė patvirtinti vakcinos naudojimą iki rinkimų dienos, bet reguliavimo institucijos pateikė griežtus reikalavimus, faktiškai neleidusius pasiekti šio tikslo.

Spalio 16 d. „Pfizer“ vykdomasis direktorius Albertas Bourla teigė, kad įmonės galėtų kreiptis į JAV reguliavimo institucijas dėl leidimo skubiai naudoti vakciną dar iki lapkričio mėnesio pabaigos, jeigu bandymų rezultatai parodys, kad vakcina yra saugi ir veiksminga. A. Bourla atvirame laiške numalšino nuogąstavimus, kad „Pfizer“ iš paskutiniųjų skuba sukurti vakciną iki prezidento rinkimų.

„Moderna“ kuriama vakcina yra kita rimčiausia pretendentė. Įmonė sakė, kad galėtų gauti saugumo ir veiksmingumo duomenis šį mėnesį, atlikusi vėlyvojo etapo tyrimus.

„Johnson & Johnson“, kurianti vakciną, kuria reikėtų pasiskiepyti tik vieną kartą, naudoja kitokią technologiją ir veiksmingumo duomenis galėtų gauti iki šių metų pabaigos, atlikusi galutinio etapo tyrimus.

„AstraZeneca Plc“ taip pat kuria kitokia technologija paremtą vakciną. Jos bandymų Jungtinėje Karalystėje (JK) ir Brazilijoje rezultatai turėtų pasirodyti iki metų pabaigos.

Dvi Rusijoje pagamintos vakcinos nuo COVID-19 jau buvo registruotos dar nesibaigus klinikinių bandymų etapui, tačiau šie skiepai gana skeptiškai vertinami už Rusijos ribų.

Dar dešimtys kandidačių


Vadinamosios nukleozidais modifikuotos pasiuntinės RNR (modRNR) vakcinos kuriamos remiantis nauju požiūriu į kovą su virusine infekcija.

Kitaip nei įprastos vakcinos, kurios veikia išmokydamos organizmą atpažinti ir sunaikinti patogeniškus baltymus, mRA vakcinos apgauna paciento imuninę sistemą taip, kad ji pati imta gaminti virusinius baltymus.

Šie baltymai yra nekenksmingi, tačiau jų pakanka stipriam imuniniam atsakui sukelti.

Tyrimai taip pat įvertins vakcinos kandidatės galimybes apsaugoti nuo COVID-19 tuos, kurie anksčiau buvo užsikrėtę SARS-CoV-2, ir apsaugoti nuo sunkių COVID-19 formų.

„Pfizer“ ir „BioNTech“ planuoja pateikti duomenis, surinktus per trečiąjį klinikinių bandymų etapą, kolegų mokslininkų recenzavimui.

Iki spalio vidurio Pasaulio sveikatos organizacija buvo įvardinusi 42 „vakcinas kandidates“, įžengusias į klinikinių bandymų etapą. Tuo metu birželio viduryje tokių vakcinų buvo 11.

Dešimt iš spalį paminėtų vakcinų buvo perėjusios į paskutinį trečią klinikinių bandymų etapą, per kurį bandymai atliekami dideliam skaičiui – dešimtims tūkstančių – žmonių keliuose žemynuose, siekiant patikrinti vakcinos saugumą ir veiksmingumą.