„Man labai pasisekė, kad 38 metus nugyvenau su mane mylėjusiu vyru. Jis iškeliavo iš šio pasaulio taip, kaip ir norėjo, apsuptas žmonių, kurie jį mylėjo, ir toje vietoje, kurią jis mylėjo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J. McCaino žmona Cindy.

Pranešimą išplatino ir velionio politiko dukra Meghan. „Aš esu tokia, kokia esu, ir tai yra mano tėvo nuopelnas. Dabar, kai jo nebėra, mano užduotis yra gyventi sekant jo man parodytu pavyzdžiu ir atsižvelgiant į jo lūkesčius. ... Visuomet tave mylėsiu, mano mylimas tėve“, – parašė ji.

Užuojautą velionio šeimai pareiškė JAV prezidentas Donaldas Trumpas. „Mano giliausia užuojauta ir pagarba senatoriaus J. McCaino šeimai. Mūsų širdys ir maldos yra su jumis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

„Mes su Michelle reiškiame giliausią užuojautą Cindy ir visai McCainų šeimai“, – tame pačiame tinkle parašė buvęs Amerikos prezidentas Barackas Obama.

„Kai kurių žmonių gyvenimai yra tokie ryškūs, kad sunku patikėti jų pabaiga. Kai kurių žmonių balsai yra tokie energingi, kad sunku patikėti, kad jie nutyla. Johnas McCainas buvo nepajudinamų įsitikinimų žmogus ir buvo didis patriotas“, – pabrėžė buvęs Jungtinių Valstijų prezidentas George'as W. Bushas.

„Jis buvo talentingas ir griežtas politikas ir tokio žmogaus daugiau niekada nebus. Mintimis ir maldomis esu su jo žmona Cindy ir visa šeima“, – nurodoma Hillary Clinton pareiškime.

Buvusi Aliaskos gubernatorė Sarah Palin, kuri kartu su J. McCainu 2008 metais dalyvavo Amerikos prezidento rinkimuose kaip jo pasirinkta kandidatė į viceprezidentus, pareiškė, kad J. McCainas buvo „Amerikos originalas“ ir „kovotojas, kuris niekada nebijojo ginti savo įsitikinimų“.

„Dėkoju, senatoriau McCainai, už Jūsų tarnybą tautai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Amerikos pirmoji ponia Melanija Trump.

Užuojautą dėl senatoriaus mirties išreiškė ir užsienio šalių atstovai.

„Jis pasisakė už Ameriką, kuri yra patikimas ir artimas Vokietijos partneris, kuri būdama stipresnė prisiima atsakomybę už kitus bei sunkiomis akimirkomis laikosi savo vertybinių ir principų. Mes išsaugosime jo balsą atmintyje“, – Vokietijos užsienio reikalų ministerijos socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje parašė ministras Heiko Maasas.

„Mane labai nuliūdino žinia apie J. McCaino mirtį. Jis buvo neįtikėtinas Amerikos patriotas ir puikus Izraelio sąjungininkas“, – pareiškė Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau pareiškė, kad J. McCaino „visą gyvenimą trukusi tarnystė valstybei“ „įkvėpė milijonus“.

O NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pabrėžė, kad J. McCainas visuomet bus prisimenamas kaip „atlanticistas“ ir NATO rėmėjas.

Lietuvos prezidentė, Seimo pirmininkas ir premjeras sekmadienį taip pat pareiškė užuojautą dėl J. McCaino mirties.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė J. McCainą pavadino ne tik savo šalies patriotu, bet ir brangiu, išskirtiniu bei artimu Lietuvos draugu. Prezidentė pažymėjo, kad Lietuva jam dėkinga už nuoseklų jos nepriklausomybės ir laisvės įtvirtinimo ramstį JAV, daug prisidėjusį prie paramos telkimo šaliai, jos gynybai ir piliečiui saugumui.

„Senatorius ryžtingai rėmė artimus ryšius tarp Europos ir JAV, pasisakė už transatlantinės bendruomenės vienybę ir visapusį bendradarbiavimą, ypač karinės paramos Europai, siekiant užtikrinti mūsų gynybinius pajėgumus apsiginti nuo bet kokių grėsmių, svarbą“, – rašoma Prezidentūros paskelbtame pranešime.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis savo ruožtu pažymėjo, kad J. McCaino netektis yra lydima neapsakomai gilaus liūdesio.

„Savo neįtikėtina drąsa ir žavesį keliančiu atsidavimu savo šaliai ir demokratijai jis buvo širdžių lyderis, autoritetas daugeliui valstybių vadovų. Jei bent po dalį jo skleistos šilumos ir išminties pasisems kiekvienas, pasaulis bus geresnis ir teisingesnis. Man buvo didžiulė garbė prisiliesti prie Bičiulio ir Draugo, Žmogaus. Liūdime ir gedime, kartu dėkojame už palaikymą Lietuvai“, – pareiškė V. Pranckietis.

Premjeras Saulius Skvernelis J. McCainą taip pat pavadino Lietuvos draugu ir pažymėjo, kad jam imponavo senatoriaus gebėjimas kalbėti tiesiai ir atvirai.

„Vienas pirmųjų mano, kaip premjero, tarptautinių susitikimų buvo būtent su senatoriumi John McCain. Nepaprasta asmenybė, išsiskirianti savo humoro jausmu ir gebėjimu kalbėti tiesiai ir atvirai. Tai buvo nepaprastai drąsus vyras. Mūsų Tautai labai trūks jo nuolatinės paramos ir tvirto žodžio, kalbančio nepagražintą tiesą“, – pareiškė Lietuvos ministras pirmininkas.