Šios palestiniečių grupės vienas iš steigėjų Hassanas Yousefas buvo areštuotas praėjusių metų balandžio 2 dieną savo namuose netoli Ramalos, esančios okupuotoje teritorijoje.

„Jis dabar yra namie ir jaučiasi gerai“, – naujienų agentūrai AFP sakė jo sūnus Owaisas Yousefas.

Po H. Yousefo sulaikymo buvo duotas nurodymas jį suimti pusmečiui, paskui dar šešiems mėnesiams, o galiausiai – dar keturiems, AFP sakė jos sūnus.

Šis 65 metų veikėjas buvo suimamas ne vieną kartą. Po ankstesnio 10 mėnesių trukusio kalinimo jis buvo paleistas 2018 metų spalį.

Izraelio administracinio sulaikymo sistema leidžia nepareiškiant jokių kaltinimų kalinti asmenis ne ilgesniu kaip šešių mėnesių laikotarpiu, bet yra galimybė areštą pratęsti.

Žydų valstybės teigimu, tokia procedūra leidžia valdžios institucijoms sulaikyti įtariamuosius ir užkirsti kelią išpuoliams, kol renkami įrodymai, tačiau kritikai ir žmogaus teisių organizacijos įsitikinę, kad šia sistema piktnaudžiaujama.

Gegužės pabaigoje administracinio sulaikymo pagrindu buvo kalinami apie 350 palestiniečių, remiantis vėliausiais duomenimis, pateiktais izraeliečių žmogaus teisių grupės „B'Tselem“.

Pasak jos, sulaikytųjų galimai padarytų nusikaltimų įrodymai nebuvo paviešinti.

Nebeveikiančio palestiniečių parlamento narys H. Yousefas nebendrauja su savo vyriausiuoju sūnumi Mosabu Hassanu Yousefu (Mosabu Hasanu Jusefu), kuris dešimtmetį šnipinėjo savo tėvo judėjimą.

1997–2007 metais M. H. Yousefas dirbo Izraelio vidaus saugumo tarnybai „Shin Bet“, o paskui persikėlė į JAV, kur gyvena susikūręs naują tapatybę.

Izraelis nuo 2008 metų tris kartus kariavo su „Hamas“ Gazos Ruože ir laiko šią organizaciją teroristine.