Regioninio bloko – Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos – vadovas, buvęs Nigerijos prezidentas Gudlakas Džonatanas sakė, jog sulaikytas Malio prezidentas Ibrahimas Bubakaras Keita laikosi santykinai gerai.

„Mes su juo matėmės, jis laikosi labai gerai“, – sakė G. Jonathanas, kuris antradienį taip pat buvo susitikęs su valdžia perėmusiais kariais, įskaitant ir naująjį jų vadą pulkininką Assimį Goitą.

G. Jonathanas agentūrai AFP sakė, kad derybos vyksta gerai ir kad jis yra „labai optimistiškai nusiteikęs“.

Kariai I. B. Keitą ir kitus lyderius po maišto sulaikė antradienį, o tai sudavė dar vieną smūgį šaliai, jau ir taip kovojančiai su brutaliu islamistų sukilimu ir visuomenės nepasitenkinimu dėl šalies valdymo.

Malio kaimyninės šalys paragino grąžinti nuverstą prezidentą į postą ir pareiškė, kad minėtos delegacijos vizito tikslas yra padėti „nedelsiant užtikrinti konstitucinės tvarkos sugrąžinimą“.

Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos Komisijos pirmininkas Žanas Klodas Kasi Bru vėlų šeštadienio vakarą sakė, jog derybos vyko „labai atviroje atmosferoje ir buvo jaučiamas noras judėti į priekį“.

„Tikimės dėl visko galutinai susitarti iki pirmadienio“, – sakė jis.

Sekmadienio rytą bendrijos delegacija Malyje susitiko su penkių nuolatinių Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narių – Didžiosios Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Rusijos ir Jungtinių Valstijų – ambasadoriais.

I. B. Keita, žadėjęs suvienyti susiskaldžiusią šalį, 2013 metais iškovojo triuškinamą pergalę prezidento rinkimuose, o po penkerių metų buvo perrinktas antrai kadencijai. Tačiau jam nepavyko pasiekti pažangos kovoje su džihadistų maištu, todėl didelė dalis šalies pateko į ginkluotų islamistų rankas, o šalies nestabiliame centre kilo etninio smurto banga.

Antradienio perversmas buvo jau antrasis per aštuonerius metus. Jis dar labiau padidino nerimą dėl stabilumo regione, kur džihadistai dabar kelia grėsmę kaimyniniams Nigeriui ir Burkina Fasui.