„Mums nereikia šios panikos“, – Kijeve surengtoje spaudos konferencijoje užsienio žiniasklaidai sakė V. Zelenskis.

Prie Ukrainos sienų dešimtis tūkstančių karių sutelkusią Rusiją Vakarai kaltina rengiantis galimai invazijai į provakarietišką savo kaimynę ir pagrasino beprecedentėmis sankcijomis, jei įsiveržimas įvyks. Pati Maskva neigia turinti tokių planų.

V. Zelenskis atkreipė dėmesį į būtinybę „stabilizuoti“ ir taip nukentėjusią Ukrainos ekonomiką ir tvirtino, kad dabar nemato didesnės grėsmės nei per panašų Rusijos karių telkimą pernai pavasarį.

„Dėl visų šių signalų, kad rytoj bus karas, atsiranda signalų net iš gerbiamų valstybių vadovų, jie tiesiog sako, kad rytoj kils karas. Tai yra panika – kiek tai kainuoja mūsų valstybei?“ – klausė jis.

„Didžiausia rizika Ukrainai... yra padėties šalies viduje destabilizavimas“, – teigė prezidentas.

„Jei mus vienys žmonės, vienys kariuomenė ir vienys stabili šalies vyriausybė, sumažės eskalacijos iš Rusijos rizika“, – tvirtino jis.

V. Zelenskis

Jis sakė nesuprantąs, dėl ko Rusija pasienyje su Ukraina sutelkė dešimtis tūkstančių karių ir taip dažnai rengia pratybas.

„Kokios pratybos? Jie juk sugeba viską, sako, kad turi galingą kariuomenę – kodėl būtent čia dabar [rengiamos] pratybos? Kodėl šioje teritorijoje? Kodėl prie šitų sienų? Jūs suprantate, kad tai yra rizika, kad visi reaguoja, tai yra tikrai pavojinga... Gali būti bet kokia provokacija. Didelė karių koncentracija yra tiesiog didelė rizika“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Jis taip pat perspėjo Rusijos pusę negąsdinti ukrainiečių, pažymėjo, kad tai – beprasmiška, ir paragino pradėti dialogą.

„Todėl [reikia] konkretumo, esminių dalykų. Turite klausimų? Sėskime ir pasikalbėkime“, – sakė V. Zelenskis.

Ukrainos lyderis bando sumažinti įtampą tuo metu, kai kurios Vakarų sąjungininkės, vadovaujamos JAV, perspėja apie galimą neišvengiamą Maskvos invaziją.

JAV, Jungtinė Karalystė ir Australija neseniai supykdė Kijevą, nurodydamos savo diplomatų šeimoms palikti ambasadas Ukrainoje.

2014 metais Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. Rytų Ukrainą nuo to laiko drasko konfliktas su prorusiškais separatistais, kuriuos Kremlius, kaip manoma, remia karinėmis ir finansinėmis priemonėmis. Maskva tai neigia.

Zelenskis penktadienį paragino Maskvą įrodyti, kad ji neketina įsiveržti į jo šalį, Rusijai sutelkus didžiules pajėgas bendrame pasienyje.

„Jie tai sako atvirai, įvairioje žiniasklaidoje, įvairių pareigūnų lūpomis – taigi, jie galėtų bent jau atlikti kokius nors žingsnius, kad tai įrodytų“, – per spaudos konferenciją su užsienio žiniasklaida kalbėjo V. Zelenskis.

Zelenskis: užsienio diplomatų ir jų šeimų evakuacija iš Kijevo yra klaida

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį kelių Vakarų šalių ambasadų darbuotojų ir jų šeimų evakuaciją iš Kijevo pavadino klaida, nepaisant tvyrančios įtampos dėl potencialaus Rusijos įsiveržimo pavojaus.

„Taip. Manau, kad tai klaida. Kalbu apie tai atvirai. Neturiu teisės sakyti, kad tai gerbiamų šalių vyriausybių klaida. Manau, kad tai klaida mums, Ukrainai“, – Kijeve bendraudamas su užsienio žurnalistais sakė V. Zelenskis, komentuodamas JAV ir Jungtinės Karalystės sprendimą grąžinti namo dalį savo personalo.

Prezidentas kritiškai įvertino pareiškimus, kad šalį palieka nebūtini darbuotojai: „Taip nemanau – tokioje situacijoje visi yra pirmojo lygio darbuotojai, visi turi likti vietoje.“

Kaip pavyzdį valstybės vadovas paminėjo Graikiją, turinčią atstovybę Donecko srityje esančiame Mariupolyje. Pasak V. Zelenskio, „graikai nieko neišvežė“.

„Nelyginu šalių, tenoriu pasakyti, kad tai labai svarbus signalas... Manau, kad ambasadų darbuotojai ir diplomatai turėtų būti čia. Jie yra diplomatijos kapitonai, savo valstybių atstovai. Kaip žinia, kapitonai paskutiniai palieka laivą. Manau, kad neturime „Titaniko“. Ukraina juda į priekį“, – pabrėžė jis.

Vėliau Ukrainos prezidentas pridūrė, kad diplomatų evakuaciją laiko „neteisingais, pertekliniais žingsniais, kurie mums nepadeda“.

„Visa kita – ir karinė pagalba, ir finansiniai rezervai ir kita – yra parama. Esame už tai dėkingi, bet aš gi negaliu... kaip daugelis politikų, būti dėkingas Jungtinėms Amerikos Valstijoms vien todėl, kad tai yra Jungtinės Amerikos Valstijos... Noriu, kad būtume partneriai ir tiesiog draugai, – pareiškė V. Zelenskis.

Prie Ukrainos sienų dešimtis tūkstančių karių sutelkusią Rusiją Vakarai kaltina rengiantis galimai invazijai į provakarietišką savo kaimynę ir pagrasino beprecedentėmis sankcijomis, jei įsiveržimas įvyks. Pati Maskva neigia turinti tokių planų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)