Sekmadienio rinkimai buvo pirmieji Honkonge po to, kai Kinija įvedė naują tvarką, reaguodama į masinius ir dažnai smurtingus protestus už demokratiją, prasidėjusius prieš dvejus metus.

Pekinas primetė Honkongui nacionalinio saugumo įstatymą, kuriuo buvo uždrausta dauguma disidentinės veiklos, ir įvedė „tik patriotų“ taisykles, smarkiai sumažinusias tiesiogiai renkamų parlamentarų skaičių ir leidžiančias kontroliuoti, kas dalyvauja rinkimuose.

„Mes, Australijos, Kanados, Naujosios Zelandijos, Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministrai ir Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius, atkreipdami dėmesį į Įstatymų leidžiamosios tarybos rinkimų Honkonge rezultatus išreiškiame savo rimtą susirūpinimą dėl šio specialiojo administracinio regiono rinkimų sistemos demokratinių elementų erozijos“, – sakoma bendrame šių valstybių pareiškime.

Pagal naują Honkongo tvarką, visi kandidatai vertinami dėl patriotizmo ir politinės ištikimybės Kinijai. Tik 20 iš 90 parlamento narių buvo renkami tiesiogiai. Didžiąją dalį – 40 narių – išrinks 1 500 specialaus komiteto narių, ištikimų Pekinui. Dar 30 parlamento narių išrinks Pekinui ištikimi komitetai, kuriuos sudaro specialių interesų ir verslo grupės.

„Šiais pakeitimais eliminuota bet kokia prasminga politinė opozicija“, – savo pareiškime nurodė sąjungininkės.

„Taip pat liekame rimtai susirūpinę dėl Nacionalinio saugumo įstatymo platesnio nepalankaus poveikio ir didėjančių žodžio bei susirinkimų laisvės suvaržymų, jaučiamų visoje pilietinėje visuomenėje“, – pažymima pareiškime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją