Lizos mama Irina neteko kojos per išpuolį, kurį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pavadino „atviru terorizmo išpuoliu“. Jos gyvybę šiuo metu gelbėja medikai, rašo „The Guardian“.

Lizos motina vežė dukterį rožinės ir juodos spalvos vežimėlyje į edukacijos centrą mieste, kuris, manyta, yra toli fronto linijų, nes yra už keturių valandų kelio automobiliu nuo Kyjivo.

9.38 val. videomedžiagoje matyti, kaip Liza baltomis kelnėmis ir žydru džinsiniu švarkeliu stumia savo vežimėlį. Jos plaukai susegti baltos plaštakės pavidalo segtuku.

Liza šypsodamasi žiūri į šalimais einančią mamą. Kartais videomedžiagoje matyti ir baltai vilkinti, droviai besišypsanti Irina. Tolimesnėje nuotraukoje – Liza, atsitūpusi prie žemo staliuko edukacijos centre, kalbos terapijos seanso metu žiūrinėja paveikslėlius.

Beveik 11 val. mama su dukterimi užfiksuotos einančios Vinycios centrine aikšte, pro Karininkų rūmus, statytus dar sovietiniais laikais.

Liza taip ir negrįžo namo. Šiek tiek po 11 val. trys raketos iš septynių, paleistų iš rusų povandeninio laivo Juodojoje jūroje, pataikė į aikštę ir sprogo netoli kultūros centro; nuo sprogimo išdužo daugiaaukščio pastato langai ir užsidegė automobiliai aikštelėje.

Kitose nuotraukose matyti negyva Liza, gulinti parvirtusiame savo vežimėlyje. Netoli jos – nutraukta koja. Matyti vežimėlį keliančio kareivio ranka, metalo nuolaužos aikštėje, dangų temdantys tiršti dūmai.

Liza – vienas iš trijų vaikų, žuvusių per ataką mieste, kurio rusų invazija beveik nebuvo palietusi. Motina liko gyva, bet patyrė sunkių sužeidimų.

Vietos laikraščio korespondentas pakalbino Irinos draugę, kuri ėjo į ligoninę aplankyti bičiulės.

„Ji – artimiausia mano draugė. Mūsų abiejų vaikai buvo linksmi. Anksčiau kartu nuomojomės butą. Ira turėjo sąmonę, kai ją vežė į intensyviosios terapijos skyrių, o Liza žuvo iš karto. Daugiau neturiu ko pridurti, pernelyg skaudu“, – kalbjo ji.

Ukrainos prezidento žmona Olena Zelenska teigė atpažinusi mergaitę iš Kalėdoms kurto filmuko.

„Šiandien su siaubu pamatėme apvirtusį vaikišką vežimėlį Vinycioje. Vėliau, skaitydama naujienas, supratau, kad pažinojau tą mergaitę, – ketvirtadienį vakare tviteryje parašė O. Zelenska. – Mes buvome susitikusios, kuriant kalėdinį filmuką.“

Prie komentarų išpublikuotame filmuke matyti Liza ir pirmoji Ukrainos dama, tapančios kalėdinius žaisliukus.

Liza „apipiešė ne tik save, savo šventinę suknelę, bet kitus vaikus, mane, operatorių ir režisierių, – parašė O. Zelenska. – Prašau, matykime ją gyvą.“


Europos Sąjunga ketvirtadienį griežtai pasmerkė Rusijos kariuomenės vykdomus žiaurumus, per raketų smūgį Ukrainos centrinėje dalyje esančiame Vinycios mieste žuvus mažiausiai 23 žmonėms, įskaitant tris vaikus.

„Šis žiaurumas Vinycioje yra naujausias iš ilgos virtinės brutalių atakų, nutaikytų į civilius ir civilę infrastruktūrą“, – sakoma ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio ir krizių valdymo komisaro Janezo Lenarčičiaus pranešime.

„Negali būti nebaudžiamumo už pažeidimus ir nusikaltimus, vykdomus Rusijos pajėgų ir jų politinių viršininkų“, – pridūrė pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)