Čia užfiksuoti rugpjūčio 23-iosios įvykiai, kai per masinę protesto akciją Aliaksandras Lukašenka pasirodė prie Nepriklausomybės rūmų su automatu rankoje, lydimas sūnaus Nikolajaus, kuris buvo su karine apranga, ginkluotas.

Kaip matyti iš vaizdo įrašo, „silovikai“ iš pradžių netiki, kad tai – A. Lukašenka, paskui juokiasi ir stebisi, kad jis apginklavo net sūnų.


A. Lukašenką jie vadina šaukiniu „Rytai“.

Įraše skamba pokalbiai per racijas tuo metu, kai A. Lukašenka artėjo prie OMON grandinės prie rūmų.

ОМОN 1: Gale, girdi? Prezidentas. Mums už nugarų – prezidentas.

ОМОN 2: Rimtai? Filmuoti?

ОМОN 1: Girdi? Filmuok.

2 racija: Dar pakartok informaciją?

1 racija: Ateina Rytai.

1 racija: Dėmesio, tvora, atsargiai, eina pirmas.

Balsas fone: Man – šokas.

2 racija: Dar pakartok informaciją?

1 racija: Ateina Rytai, atsargiai.

ОМОN 3: Su automatu, b... (necenzūrinis žodis)!

ОМОN 4: Eik jau?

ОМОN 3: Taip! (juokas)

ОМОN 4: Stop! Taip, žiūrėk, kamera, atsargiai!

ОМОN 1: O kur jis eina?

ОМОN 2: Su automatu!

ОМОN 1: Tu rimtai?

ОМОN 2: Su automatu!

ОМОN 1: Filmuoti jį?

ОМОN 5: Taip, filmuok tą kvadratą.

ОМОN 1: O šitą filmuoti?

Moteris: Mama!

A. Lukašenka: Sakau, pašalinti juos!

Moteris: Mama!

A. Lukašenka: Pašalinti juos! Sakau, pašalinti juos! Ačiū, vaikinai!

SBP: Du, trys žmonės, greitai pas mane!

ОМОN: Bėgte!

SBP: Greitai imkit juos už rankų! Dar trys – pas mane!

ОМОN: Dar trys, greitai!

Moteris: Mama!

(ploja)

A. Lukašenka: Ačiū jums, vaikinai! Ačiū jums! Ačiū jums, vaikinai! Ačiū jums! Neliksim skolingi! Ačiū jums, vaikinai! Labai ačiū!

ОМОN 3: Ar jis ne su kalašu (automatinis šautuvas „Kalašnikov“)?

ОМОN 4: Ką?

ОМОN 3: Su kalašu?

ОМОN 4: Aha.

ОМОN 3: Taip, vadinasi, iš sraigtasparnio viskas matėsi.

ОМОN 4: Taip.

A. Lukašenka: Ačiū! Visi geri dalykai jums dar ateityje! Jūs ją dar prisiminsite! Ačiū! Bet neatsipalaiduokite!

ОМОN 3: „Kolią apginklavo, b... (necenzūrinis žodis)!“.

ОМОN 4: Ką?

ОМОN 3: Apginklavo n..... (necenzūrinis žodis) sūnų, sūnų b... (necenzūrinis žodis) iki dantų [apginklavo]. Pistoletas, automatas, žodžiu, j....... (necenzūrinis žodis).

ОМОN 4: Tyliau tu!

ОМОN 4: Aš irgi iš pradžių nepažinau.

(ploja)

A. Lukašenka: „jūs – didvyriai! Ačiū!“

Delfi primena, kad Baltarusijos opozicijos Koordinacinė taryba po rugpjūčio 23-osios įvykių pareikalavo patikrinti kovinio ginklo perdavimo A. Lukašenkos nepilnamečiam sūnui faktą. Tai tuomet pareiškė viena iš opozicijos lyderių Maryja Kalesnikava. Dabar moteris yra sulaikyta.

„Mūsų nuomone, labai keista, kai žmogus, kuris valdo valstybę, leidžia sau bėgioti su labai keistais drabužiais ir labai keistu ginklu Minsko centre. Norėtųsi atkreipti dėmesį į tai, kad kompetentingos institucijos turėtų patikrinti kovinio ginklo perdavimo nepilnamečiui faktą ir į jį reaguoti“, - sakė aktyvistė.

M. Kalesnikava apkaltino A. Lukašenką žvanginimu ginklais ir pažymėjo, kad žmogus, už kurį per rinkimus balsavo dauguma, taip nesielgtų.

Buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja inicijavo bendrą nusikaltimų, įvykdytų prieš protestuotojus Baltarusijoje, registrą ir sakė, jog sieks tarptautinio baudžiamojo persekiojimo bei sankcijų kaltiesiems.

„Inicijuoju vieningą nusikaltimų registravimo knygą, sukurtą Nacionalinės antikrizinės valdybos ir buvusių jėgos struktūrų darbuotojų komandos „By_Pol“, – sakoma antradienį „Telegram“ kanalu paskelbtame S. Cichanouskajos pareiškime.

S. Cichanouskaja pažymėjo, kad paleidžiamoje interneto platformoje „Bendroji nusikaltimų registracijos knyga“ bus „kaip įmanoma detaliau“ fiksuojami įstatymo pažeidimai, o teisininkai „patikrins surinktą medžiagą ir parengs [ją] baudžiamųjų bylų kėlimui ir tarptautiniu lygiu, ir naujosios Baltarusijos teismuose“.

„Žmonių, prieš kuriuos surinkta realių įrodymų, vardus mano komanda rekomenduos įtraukti į sankcijų sąrašus. Praėjusią savaitę jau iškėlėme pirmąją baudžiamąją bylą tarptautinės jurisdikcijos teisme Lietuvoje. Tai Maksimo Chorošino, kuris buvo kankinamas ir turėjo išvykti iš Baltarusijos, byla“, – sakė ji.

S. Cichanouskaja taip pat pabrėžė, jog visi, kas dalyvavo neteisėtuose veiksmuose prieš demonstrantus, „gali konfidencialiai parašyti nuoširdų prisipažinimą arba duoti parodymus apie nusikaltimus, kuriuos matė“.

S. Cichanouskaja Baltarusijos prezidento rinkimuose dalyvavo po to, kai Centrinė rinkimų komisija atsisakė įregistruoti jos vyro Siarhejaus Cichanouskio, kuris vėliau buvo suimtas, iniciatyvinę grupę.

Baltarusijoje jau beveik keturis mėnesius vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo oficialiai paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994-ųjų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.