Dramatiškame vaizdo įraše užfiksuota akimirka, kai antradienį Libano sostinę supurtė galingas sprogimas, kurio metu žuvo mažiausiai 135 žmonės, o daugiau nei 5 tūkst. buvo sužeista.

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) gydytoja dirbanti I. Seblani suteikė medicinos pagalbą netoliese buvusiems sužeistiesiems, o paskui nuskubėjo į saugesnę vietą – Beiruto „Saifi“ aikštę.

Kitą dieną moteris ir jos 34-erių metų amžiaus sutuoktinis, verslininkas Ahmadas Subeihas bandė suvokti, kas nutiko.

„Vestuvėms ruošiausi dvi savaites. Kaip ir kitos merginos, buvau tokia laiminga, kad išteku: mano tėvai labai apsidžiaugs išvydę mane vilkinčią baltą suknelę, būsiu panaši į princesę, – „Reuters“ sakė ji. – To, kas nutiko sprogimo metu, neįmanoma papasakoti žodžiais... Buvau sukrėsta, galvojau, kas nutiko, ar mirsiu. Kaip mirsiu?“

Nuotakai už nugaros žemę nuklojo viešbučio, kuriame ji turėjo apsistoti, langų šukės ir šventinės puotos staliukus puošusių gėlių dekoracijų liekanos.

I. Seblani į Beirutą atvyko prieš tris savaites, kad pasiruoštų vestuvėms.

A. Subeihas prisiminė sprogimo, kuris, kaip teigia valdžios pareigūnai, kilo dėl didelio kiekio itin sprogios medžiagos, ilgą laiką nesaugiomis sąlygomis laikytos miesto uoste, padarinius.

„Pradėjome vaikštinėti aplinkui ir pasidarė labai liūdna. Suniokojimo masto ir sprogimo garso neįmanoma apibūdinti, – sakė jis. – Vis dar esame sukrėsti... Nieko panašaus į šį sprogimą dar neteko girdėti.“

„Man labai liūdna dėl to, kas nutiko kitiems žmonėms, kas nutiko Libanui, – pridūrė I. Seblani. – Kai kitą rytą nubudusi pamačiau Beirutui padarytą žalą, padėkojau Dievui, kad likome gyvi.“

Po sprogimo ji su sutuoktiniu pamėgino nusiraminti ir švęsti toliau.

„Vyras nurodė tęsti, negalima sustoti. Sutikau, kodėl gi ne, bet iš tikrųjų nejaučiau šventinės nuotaikos. Tiesiog ėjau ir šypsojausi, mano veidas švytėjo, bet tik tiek. Paskui nuėjome papietauti.“

A. Subeihas papasakojo, kaip trečiadienį sugrįžo į apgadintą viešbutį pasiimti daiktų ir pasų.

„Kambaryje pamatytas vaizdas pribloškė“, – tvirtino jis.

I. Seblani sutuoktinis laukia, kol gaus JAV vizą, kad galėtų vykti pas žmoną. I. Seblani patinka Libanas, bet po antradienį nugriaudėjusio sprogimo ji nebenorėtų čia gyventi. Moteris vis dar bando džiaugtis vestuvėmis, kurioms taip ilgai ruošėsi.

„Apgriauta daug pastatų, nemažai žuvusiųjų ir sužeistųjų. Kita vertus, aš, mano vyras ir fotografas nenukentėjome. Dėkoju Dievui, kad mus apsaugojo. Vien dėl laimingos baigties esu nusiteikusi optimistiškai ir stengiuosi mėgautis savo švente, dėl kurios čia ir atvykau“, – sakė ji.


Paviešintas ir dar vienas dramatiškas vaizdo įrašas – nufilmuota, kaip per sprogimą Beirute priedangos ieško kunigas.

Rugpjūčio 4-ąją, antradienį, Beirutą sudrebinęs galingas sprogimas užfiksuotas ir kameros, tiesiogiai transliavusios pamaldas iš vienos iš miesto bažnyčių.

Užfiksuota, kaip per sprogimą kunigas skuba ieškoti priedangos, o jam ant galvos krinta griuvėsiai.

Pamaldos vyko „Paroisse Saint Maron“ bažnyčioje. Skelbiama, kad per incidentą kunigas nenukentėjo, tačiau išdužo kone visi maldos namų langai. Nuo smūgio nuvirto ir kamera.

Beirutą anksčiau šią savaitę supurtę du galingi sprogimai nusinešė mažiausiai 137 žmonių gyvybes, dešimtys dingo, dar bent 5 tūkst. buvo sužeisti, ketvirtadienį pranešė Libano sveikatos apsaugos ministerijos atstovas.

Galingo tarsi žemės drebėjimas sprogimo, nusėjusio rūkstančiomis nuolaužomis kelis kvartalus aplink Beiruto uostą, tiksli priežastis dar tiriama, bet veikiausiai jį sukėlė gaisras, persimetęs į sandėlį, kur buvo aplaidžiai laikoma tūkstančiai tonų azoto trąšų.

Šis sprogimas buvo galingiausias, kada nors įvykęs Beirute. Būgštaujama, kad aukų skaičius gali dar išaugti.

Neatmestina, kad tarp griuvėsių pavyks rasti žmonių, išgyvenusių per pražūtingą sprogimą Libano sostinėje, ketvirtadienį sakė vienas prancūzų gelbėtojas, paminėdamas grupę žmonių, kurie, manoma, liko įkalinti vienoje patalpoje po nuolaužomis.

„Ieškome septynių ar aštuonių dingusių žmonių, kurie gali būti įstrigę valdymo patalpoje, po sprogimo užverstoje griuvėsių“, – sakė pulkininkas, vadovaujantis trečiadienį vakare į Libaną atvykusiais gelbėtojų komandai.

„Manome, yra neblogų šansų rasti... šiuos žmones gyvus“, – sakė jis Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui, atvykusiam apžiūrėti per 100 gyvybių nusinešusio antradienio sprogimo vietos.