Censor.net.ua rašo, kad Rusijos gyventojai užfiksavo, kaip Rusijos karininė technika juda Ukrainos link.

Dar pirmadienį Ukrainos kariškiai tvirtino, kad dvi stambios rusų karių grupuotės, iki 700 karių, kirto Ukrainos sieną, kad padėtų separatistams kautis už rytinių regionų kontrolę.

„Pirmoje dienos pusėje užfiksuotas Ukrainos valstybinės sienos, kurios nekontroliuoja Ukrainos kariai, ruožo kirtimas Rusijos ginkluotųjų pajėgų dviem bataliono taktinėmis grupėmis. Jų judėjimo kryptis kol kas nežinoma. Kirtimas užfiksuotas Luhansko srityje“, – sakė Ukrainos kariškių atstovas Andrijus Lysenka.

„Kiekvienoje tokioje bataliono taktinėje grupėje būna apie 300-350 žmonių, o jų yra dvi“, – paaiškino A.Lysenka.

Bataliono taktinė grupė paprastai formuojama vieno bataliono pagrindu (apie 800 karių), sustiprinus ją papildomais kariais arba technika, nenumatyta standartiniam batalionui; tai daroma siekiant padidinti kovinių užduočių atlikimo efektyvumą.

Donecko oro uoste tęsiasi mūšiai

Mūšiai Donecko oro uoste nesiliauja. Tai trečiadienį pranešė Ukrainos gynybos ministerijos atstovai, kuriais remiasi naujienų agentūra „Interfax“.

Kaip sakoma ministerijos spaudos tarnybos pranešime, separatistai „tikrai susprogdino naujojo Donecko oro uosto terminalo perdangą“. „Žuvo ir buvo sužeista Ukrainos armijos kariškių“, – pažymima dokumente, kuriame nenurodoma, kada tai įvyko.

Spaudos tarnybos atstovai taip pat patvirtino, kad sausio 20 d. grupė Ukrainos kariškių pakliuvo į nelaisvę. Bet, pasak jų, „priešininkas patiria daug nuostolių, kur didesnių negu mes.

Luhansko srityje susprogdintas tiltas

Luhansko srityje susprogdintas tiltas per Šiaurės Doneco upę. Incidentas įvyko Luhansko Stanicos gyvenvietės apylinkėse. Tai trečiadienį žurnalistams pranešė šio Ukrainos regiono gubernatorius Henadijus Moskalis, kuriuo remiasi „Lenta.ru“.

Pasak pareigūno, tiltą kontroliavo prorusiški separatistai, kurie jį ir susprogdino.

Kaip pažymėjo H. Moskalis, tai – vienintelis tiltas, kuriuo vyko automobilių eismas tarp Ukrainos valdžios kontroliuojamos Luhansko Stanicos ir srities centro, užimto apsišaukėlės Luhansko liaudies respublikos šalininkų.

„Sprogdinimo tikslas nesuprantamas, – pareiškė Luhansko srities gubernatorius. – Veikiausiai teroristai paniškai bijo, kad Ukrainos kariškiai gali pereiti į kontrpuolimą“.

Rusija neigia, kad Ukrainoje yra jos karių

Rusija paneigė naujus Kijevo mestus kaltinimus, kad Maskva siunčia karių ir ginklų į Rytų Ukrainą, bei išreiškė viltį, kad trečiadienį per derybas Berlyne dėl krizės Ukrainoje bus pasiekta pažanga, skelbia „Reuters“.

Kijevas antradienį apkaltino Rusijos reguliariąsias pajėgas atakų vykdymu prieš Ukrainos karius šalies rytuose. Savo ruožtu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Maskva neturi jokio pagrindo pripažinti šiuos ir panašius kaltinimus, pareikštus per pastaruosius mėnesius, kadangi nematė jokių įrodymų.

„Dar kartą kartoju: jei jūs taip pasitikinčiai tai tvirtinate – pristatykite faktus. Tačiau niekas negali jų pristatyti arba nenori“, – per spaudos konferenciją tvirtino S. Lavrovas.

Vis dėlto ministras pripažino, kad prorusiški separatistai Rytų Ukrainoje užėmė daugiau teritorijos nei nurodyta rugsėjį priimtoje paliaubų sutartyje. Kijevas antradienį taip pat apkaltino separatistus užėmus daugiau nei 500 kv. km teritorijos nei numatyta sutartyje.

S. Lavrovas išreiškė viltį, kad trečiadienį Berlyne įvyksiančiose derybose, kuriose jis dalyvaus su Ukrainos, Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrais, bus padaryta pažanga surengiant tolesnius šių šalių viršūnių susitikimus, susijusius su Ukrainos krizės sureguliavimu.

Ukrainoje – sunkiųjų ginklų šūviai, žuvo mažiausiai penki civiliai

Susirėmimai tarp Ukrainos pajėgų ir prorusiškų separatistų, kurie trečiadienį toliau vyko aplink rytinį Donecko miestą, nusinešė dar mažiausiai penkių civilių gyvybes, o 29 žmonės buvo sužeisti, pranešė pareigūnai, didėjant susirūpinimui dėl svarbių taikos derybų likimo.

Taip pat auga nerimas dėl tame regione gyvenančių civilių. Separatistai, kuriems talkina Maskva, kaltinami rengiantys atakas iš gyvenamųjų teritorijų, kurios nukenčia nuo Ukrainos vyriausybės pajėgų atsakomosios ugnies.

„Donecke naktį tęsėsi artilerijos apšaudymas, – sakoma miesto administracijos pranešime. – Žuvo penki civiliai; 29 patyrė įvairaus sunkumo sužalojimų. Ryte kariniai veiksmai mieste tęsėsi. Visur buvo girdimi sunkiųjų ginklų šūviai.“

Ukrainos, Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrai vėliau trečiadienį turėtų susitikti Berlyne ir pamėginti atnaujinti taikos derybas po to, kai naujausi susirėmimai galutinai sužlugdė trapias paliaubas, dėl kurių buvo susitarta rugsėjį.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba Niujorke trečiadienį taip pat ketina surengti posėdį dėl Ukrainos krizės.

Sužeistas „Pravyj sektor“ lyderis

Ukrainos parlamento narys Dmytro Jarošas, ultradešiniosios partijos „Pravyj sektor“ lyderis, buvo lengvai sužeistas per apšaudymą raketomis šalies rytiniame regione, trečiadienį pranešė vienas vyriausybės pajėgų savanoris.

„Liaudies deputatas Dmytro Jarošas lengvai sužeistas. (Jį sužeidė salvinės raketų ugnies sistemos) „Grad“ skeveldros. Kaulai sveiki, šiek tiek kliudyti minkštieji audiniai. Hospitalizuoti nėra būtinybės“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė savanoris Romanas Donykas.

Dmytro Jarošas

Kijevas: Rusija didina karinį aktyvumą

Rusija didina karinį aktyvumą Ukrainos rytuose, o prorusiškų separatistų atakos prieš Kijevo vyriausybės pajėgas taip pat suintensyvėjo, jiems siekiant išplėsti savo kontroliuojamą teritoriją, trečiadienį nurodė Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka.

„Luhansko rajone buvo užfiksuotas gana didelis skaičius Rusijos karių be atpažinimo ženklų“, – sakė kariuomenės atstovas žurnalistams.

„Tęsiamas masinis (vyriausybės pajėgų) pozicijų apšaudymas, o sukilėliai stengiasi išplėsti savo kontroliuojamą teritoriją“, - pažymėjo jis.

A.Lysenka taip pat pranešė, kad per pastarąją parą žuvo vienas Ukrainos vyriausybės pajėgų karys, o dar 40 buvo sužeisti.