Vilkėdamas tik megztiniu ir apatinėmis kelnėmis, Lee Joon-seokas ropščiasi prie gelbėtojų laivo, laikydamasis už pasvirusio laivo šonų. Galiausiai jis patenka į saugų gelbėtojų laivą.

Šį vaizdo įrašą paskelbė Pietų Korėjos pakrantės apsauga.

Atstovas spaudai Kim Kyung-ilas sakė, kad įgulos nariai gelbėtojams nesakė savo pavardžių, kai buvo traukiami iš laivo.

Šis vaizdo įrašas pasirodė tuo metu, kai narai dar kartą ruošėsi atnaujinti beviltiškas 100 kūnų, įstrigusių nuskendusiame kelte „Sewol“, paieškas, kurias savaitgalį nutraukė prastos oro sąlygos, stiprios srovės ir plaukiojančios nuolaužos, užtvėrusios laivo kajutes.

Aiškėja šokiruojantys faktai

Praėjusią savaitę paskelbti šokiruojantys faktai apie nuskendusio kelto įgulą.

Berniuko, kuris virpančiu balsu pirmasis paskelbė pavojų skęsti pradėjusiame perkrautame Pietų Korėjos kelte, kuriuo plaukė šimtai vaikų, kūnas veikiausiai buvo rastas į dugną nugrimzdusiame laive, ketvirtadienį pranešė pakrančių sargyba.

To berniuko tėvai, apžiūrėję ištrauktą kūną ir drabužius, padarė išvadą, jog tai jų sūnaus palaikai, tačiau jų tapatybė dar oficialiai nepatvirtinta DNR tyrimais.

Daugiau nei 300 žmonių, daugiausiai moksleivių ir mokytojų iš Ansono mieste, esančiame netoli Seulo, veikiančios Danvono vidurinės mokyklos, žuvo arba dingo ir dabar yra laikomi žuvusiais per balandžio 16 dieną įvykusią katastrofą.

Pirmąjį pranešimą apie nelaimę pasiuntė vienas berniukas, kuris paskambino gelbėtojams, praėjus trims minutėms po to, kai laivas atliko lemtingą paskutinį posūkį, vienas ugniagesių tarnybos pareigūnas sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

Berniukas surinko pagalbos numerį 119 ir buvo sujungtas su ugniagesių tarnyba, kuri po dviejų minučių skambutį nukreipė pakrančių sargybai. Vėliau tuo pačiu pagalbos telefonu paskambino dar apie 20 laive buvusių vaikų.

„Gelbėkite mus! Esame laive, ir manau, kad jis skęsta“, - berniuko žodžius citavo naujienų agentūra „Yonhap“.

Pasak žiniasklaidos, ugniagesių tarnybos pareigūnas paprašė perduoti telefoną kapitonui, o berniukas paklausė: „Turite omenyje - mokytojui?“.

Korėjiečių kalboje žodis „kapitonas“ skamba panašiai kaip „mokytojas“.

146 metrų ilgio ir 22 metrų pločio laivo krovinių ir keleivių masė buvo triskart viršijo oficialiai rekomenduojamą. Kroviniai buvo netinkamai paskirstyti, o balastas buvo nepakankamas.

Kelto „Sewol“ krovos darbams vadovavusios bendrovės „Uryeon“ („Union Transport Co.“) generalinis direktorius Moon Ki-hanas sakė „Reuters“, kad laive buvo 105 konteineriai, kurių dalis iškrito į jūrą, kai keltas pasviro.

45 konteineriai buvo sukrauti ant priekinio denio, o dar 60- apatiniuose deniuose, nurodė Moon Ki-hanas. Laivas gabeno iš viso 3 600 tonų krovinių - konteinerių, automobilių ir kita, pridūrė jis.

Vienas parlamento narys šią savaitę sakė, kad Korėjos laivų registre nurodoma, jog rekomenduojama „Sewol“ krovinių masė tėra 987 tonos.

69 metų kapitonas Lee Joon-seokas ir kiti įgulos nariai, palikę laivą prieš jam apvirstant, buvo suimti ir apkaltinti aplaidumu. Kapitonas taip pat kaltinamas, jog „nelėtindamas per staigiai pakeitė kursą“.