57 metų tiesiakalbis Lenkijos ekspremjeras su veriančiomis mėlynomis akimis žada būti kontrastas Hermanui Van Rompuy – darbą baigiančiam Europos Vadovų Tarybos pirmininkui ir pirmajam šiame poste dirbusiam žmogui.

Buvęs Belgijos premjeras H. Van Rompuy šiuos penkerius metus buvo taikinamoji politinės scenos figūra, kuri garsėjo tuo, jog rašo japoniškus haiku, o kartą buvo išvadinta žmogumi, turinčiu „šlapio skuduro charizmą“.

D. Tuskas bus kitoks žmogus – turintis šaknų Lenkijos antikomunistinėje profesinėje sąjungoje „Solidarumas“ ir dirbsiantis tokiu metu, kai Europos Sąjunga (ES) susiduria su didėjančiu Rusijos iššūkiu dėl Ukrainos.

„Jis kalba už save ir dažnai sako būtent tai, ką galvoja“, – sakė vienas Europos diplomatas.
D.Tuskas yra paskutinis iš trijų ES naujų aukščiausio rango pareigūnų, pradedančiu eiti pareigas Briuselyje. Šiai lyderių trijulei dar priklauso Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris ir ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini.

D.Tusko parinkimas šiam itin svarbiam darbui, kuris apima koordinavimą tarp 28 ES vyriausybių vadovų ir atstovavimą blokui užsienyje, akcentuoja buvusio Varšuvos pakto šalių kilimą 25-eri metai po Berlyno sienos griuvimo ir 10 metų po jų įstojimo į ES.

Tiki Europos reikšmingumu

„Atvykstu į Briuselį iš šalies, kuri tvirtai tiki Europos reikšmingumu“, – sakė D.Tuskas po savo paskyrimo rugpjūčio 30-ąją.

„Jo perspektyva labai skiriasi nuo žmonių iš Vakarų Europos“, – sakė Agnieszka Lada iš Varšuvoje įsikūrusio Valstybės reikalų instituto.

„Jis sieks didesnio supratimo dėl to, ką galvoja baltai, lenkai, čekai ar vengrai“, – sakė ji.

Po kelerių metų, kai dominavo euro skolos krizė, D.Tuskas taip pat ves Europos Sąjungą „stipresnio užsienio politikos vaidmens“ link, sakė šaltinis Bendrijoje.

Pirmas iššūkis bus krizė Ukrainoje – tema, dėl kurios Lenkija visuomet turėjo tvirtą nuomonę. NATO užsienio reikalų ministrai šį klausimą Briuselyje turi aptarti jau antradienį.

„Ukrainos (klausimas) jam nebus lengvas, – sakė A.Lada. – Bet jis supranta, kad reikia derėtis su Rusija“.

Janis Emmanouilidis iš Europos politikos centro Briuselyje su tuo sutinka: „Tuskas yra pragmatikas. Jei jis matys galimybę ir būtinybę derėtis su Rusija, jis tikrai tą darys“.

Kaip Vokietijos kanclerės Angelos Merkel protežė, D.Tuskas prioritetu taip pat nustatė ekonomikos gaivinimą po ne vienų krizės metų.

J.-C.Junckeris praėjusį trečiadienį pristatė 315 mlrd. eurų investicijų planą su raginimu ES šalims prisidėti, pradedant Vokietija, o D.Tuskas per pirmąjį Europos viršūnių susitikimą, kuriam vadovaus ir kuris įvyks gruodžio 18 dieną, turi paraginti kuo greičiau pradėti įgyvendinti šį planą.

Drauge su J.-C.Junckeriu jis taip pat bandys išlaikyti Europos Sąjungoje Didžiąją Britaniją, apie kurios pasitraukimo galimybę britų ministras pirmininkas Davidas Cameronasvėl užsiminė penktadienį, pristatydamas migrantų socialinio aprūpinimo reformas.

Poliruos savo anglų kalbą

1957 metų balandžio 22 dieną Gdansko uostamiestyje, kur prasidėjo „Solidarumas“, gimęs D.Tuskas yra atsidavęs liberalas.

Šis dėl futbolo pamišęs istorikas 2007-aisiais perėmė valdžią iš ultrakonservatyvių dvynių Kaczynskių ir per septynerius darbo premjero poste metus tapo Europos Vadovų Tarybos susitikimų veteranu.

„Jis turi daug patirties Taryboje, jis iš patyrimo žino, kaip jo kolegos bendrauja“, – sakė J.Emanulidis.

Tačiau D.Tuskas „turi išmokti derėtis Europos lygiu“, pridūrė analitikė iš Varšuvos A.Lada.
Pasak jos, kad suprastų Briuselį, jis gali kliautis savo kabineto vadovu Piotru Serafinu, buvusiu Lenkijos Europos reikalų ministru.

Tuo tarpu D.Tuskas nuo rugpjūčio, regis, įvaldė tai, ką daugelis laikė jo silpnybe, – prastai mokėtą anglų kalbą.

Paskirtas jis juokavo, kad „poliruos“ (angl. žodis „polish“, taip pat reiškiantis lenkų kalbą ir tai, kas lenkiška) savo anglų kalbą, o po trijų mėnesių ja kalba gerai, sako jo aplinkos žmonės. Jis taip pat kalba vokiškai ir mokėsi prancūzų – kitos ES darbo kalbos.