Pagrindinė susitikimo tema bus ekonominės reformos. Tačiau manoma, kad per dviejų dienų susitikimą pasaulio lyderiai aptars ir Rusijos vaidmenį Ukrainos konflikte, informuoja BBC.

„Aš norėčiau, kad mūsų diskusija susitelktų ties ekonominių reformų politika", - sakė Australijos premjeras Tony Abbottas, pradėdamas susitikimą.

„Bet tai mūsų G20, ir kiekvienas iš jūsų gali kelti bet kurią temą", - pridūrė jis, kreipdamasis į susitikimo Brisbane dalyvius, 19 didžiausių pasaulio šalių ir ES lyderius.

 Tony Abbottas ir Vladimiras Putinas
G20 dalyvaujantis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitikimo išvakarėse pareiškė, kad Vakarų šalių sankcijų paskelbimas Rusijai prieštarauja ne tik G20 veiklos principams, bet ir tarptautinei teisei bei Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) principams.

CNN rašo, kad Australijoje V. Putinas sulaukė išties vėsaus priėmimo.

Išlipusį iš lėktuvo jį pasitiko Australijos gynybos sekretorius, nors netoliese stovėjo ir kur kas įtakingesnis Australijos politinis veikėjas George'as Brandis, kuris nė nebandė pasisveikinti su Rusijos prezidentu.

Tačiau vėliau jis labai entuziastingai sveikino Vokietijos kanclerę Angela Merkel ir Kinijos prezidentą Xi Jinpingą.

Tačiau, sprendžiant iš daugelio Vakarų lyderių pasisakymų, Brisbane bus kalbama apie Rusijos vaidmenį rytinėje Ukrainoje, o galbūt ir apie naujų sankcijų prieš Maskvą įvedimą.

Europos Vadovų Tarybos (EVT) prezidentas Hermanas Van Rompuy'us pranešė, kad šeštadienį G20 dalyvaujantys ES šalių lyderiai aptars situaciją Rusijoje kartu su JAV prezidentu Baracku Obama .

H. van Rompuy'us per spaudos konferenciją pabrėžė, kad Rusija turu sustabdyti karinių pajėgų ir ginkluotės gabenimą į Ukrainos teritoriją ir išvesti jau esančius šioje šalyje karinius dalinius. Jis pridūrė, kad pirmadienį ES narių užsienio reikalų ministrai aptars situaciją Ukrainoje ir tolesnes diplomatines priemones Rusijos atžvilgiu, galbūt ir naujas sankcijas.

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas G20 grupės susitikimo išvakarėse Rusiją palygino su nacistine Vokietija dėl jos veiksmų Ukrainoje, rašė britų žiniasklaida. D. Cameronas šeštadienio vakarą reikalaus Rusijos prezidento V. Putino pasiaiškinti dėl Rusijos vykdomos agresijos Ukrainoje ir ginklų tiekimo separatistams. 

„Rusijos veiksmai Ukrainoje yra nepriimtini. Turi būti aišku, su kuo turime reikalą. Tai - didelė valstybė, bauginantį mažesnę šalį Europoje. Mes matėme tokių veiksmų pasekmes praeityje, turėtume mokytis iš istorijos ir neleisti tam vėl pasikartoti", - Australijoje, kur šeštadienį ir sekmadienį vyks G20 viršūnių susitikimas, kalbėjo Britanijos premjeras.

Saugumą renginio metu užtikrins apie 6 tūkst. policijos pareigūnų. Protestuoti vykstant viršūnių susitikimui leidžiama 27 aktyvistų grupėms.

Ekspertai tikisi, kad vasarį G20 grupės finansų ministrų suderinti planai per ateinančius penkerius metus didinti pasaulio ekonomikos augimą 2 proc. bus plečiami.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (760)