R. T. Erdoganas patikino, kad Turkija nereaguos kantriai į rusų karinių lėktuvų vykdomus šios šalies oro erdvės pažeidimus, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

„Išpuolis prieš Turkiją reiškia išpuolį prieš NATO“, - R. T. Erdoganas sakė Briuselyje surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje jis dalyvavo kartu su Belgijos ministru pirmininku.

„Visiems puikiai žinoma, kad mus su Rusija sieja pozityvi draugystė. Vis dėlto jei Rusija netektų tokio draugo kaip Turkija, su kuria bendradarbiauja daugeliu svarbių klausimų, ji neteks daug, Rusija turėtų tai žinoti“, - pareiškė jis.

Vladimiras Putinas, Recepas Tayyipas Erdoganas

Kiek anksčiau NATO pranešė, kad Rusijos įvykdytas Turkijos oro erdvės pažeidimas „neatrodo kaip atsitiktinumas“, skelbia BBC.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas taip pat pastebėjo, kad Rusija nepateikė jokio „tikro paaiškinimo“ dėl dviejų pažeidimų, kurie, jo manymu, yra nepriimtini.

Rusijos teigimu, šeštadienį įvykęs pažeidimas truko tik kelias sekundes, o jo priežastis buvo blogos oro sąlygos. Apie sekmadienį įvykusį pažeidimą Rusija neužsiminė.

Pirmą kartą lėktuvas pažeidė erdvę pietiniame Hatajaus provincijos regione.

Generalinis sekretorius sakė, kad Rusijos karinė galia, įskaitant ir sausumos pajėgas bei laivyną, Sirijoje nuolat auga.

J. Stoltenbergas sakė, kad Rusijos kariuomenės dislokavimas Sirijoje kelia didelį susirūpinimą, todėl savo ruožtu ragina Maskvą toliau nedidinti įtampos su NATO.

Siriją gali palikti dar 3 mln. pabėgėlių

Turkija perspėjo Europos Sąjungą, kad dar 3 mln. pabėgėlių gali ryžtis bėgti iš karo draskomos Sirijos, Europai stengiantis įveikti didžiausią migracijos krizę per daugelį dešimtmečių.

Šiuo metu Turkijoje yra maždaug 2 mln. pabėgėlių, dar dešimtys tūkstančių jų šiemet pateko į ES per Graikiją, perpildydami jų priėmimo centrus.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį parlamente sakė, kad „remiantis Turkijos skaičiavimais, dar 3 mln. pabėgėlių gali atvykti iš Alepo ir kaimyninių rajonų“.

Pasak D.Tusko, „šiandien milijonai potencialių pabėgėlių ir migrantų svajoja apie Europą“.

Jis taip pat perspėjo, kad „mus supantis pasaulis neketina padėti Europai“, o kai kurios ES kaimynės „su pasitenkinimu žiuri į mūsų bėdas“.