Vienai iš persekiojamų organizacijų – fondui „Dinastija“ – praėjusį mėnesį teko nutraukti savo veiklą. Neilgai trukus V. Putinas skundėsi Mokslo ir švietimo taryboje, kad per daug specialistų iš Rusijos išvyksta dirbti į užsienį. Jis apkaltino užsienio fondus, kad šie „kaip siurbliai susiurbia“ daugelį talentingų Rusijos aukštųjų mokyklų absolventų, nors iš tikrųjų „Dinastija“, kaip ir daugelis kitų NPO, kaip tik padėdavo rusams likti Rusijoje, kad čia vykdytų savo tyrimus, rašo A. Nemcova.

„Štai ir viskas, Kremlius mažina Rusijos mokslų akademijos darbuotojų skaičių dviem trečdaliais. Tai – svarbi riba, peržengusi kurią Rusija neteks savo mokslo“, - „The Daily Beast“ teigė mikrobiologas Dmitrijus Strelcovas.

„Nusitaikyta ne tik į mokslo organizacijas. Pirmadienį Rusijos Federacijos Taryba kreipėsi į prokuratūrą su prašymu uždrausti 12 užsienio organizacijų veiklą, tarp kurių atsidūrė ir „Freedom House“, „International Republican Institute“, „National Democratic Institute“, „Solidarity Center“, „Eurasia Foundation“ ir Soroso fondas, daugelį metų rėmęs švietimą ir teikęs premijas talentingiems Rusijos mokyklų mokytojams“, - rašo A. Nemcova.

Vairuodamas prieš iš užsienio daromą įtaką nukreiptą raganų medžioklės laivą pagrindinis Vakarų priešas rusų televizijoje Dmitrijus Kiseliovas apkaltino Nižegorodsko universiteto Inovatyvios veiklos prorektorių profesorių iš JAV Kendricką White’ą, kad jo vykdoma veikla neva kenkia Rusijai. „Nuo 1992 m. profesorius K. White’as, kuriam šiuo metu 51-eri, negailėjo energijos ir talento šviesdamas kelias jaunų rusų verslininkų kartas, tačiau po D. Kiseliovo surengto šou universitetas atleido amerikietį prorektorių“, - piktinosi žurnalistė.

„Dar visai neseniai Dmitrijus Dubrovskis dirbo lektoriumi Sankt Peterburgo universiteto Smolno institute ir vadovavo žmogaus teisių gynimo programai, tačiau, kaip „The Daily Beast“ papasakojo pats D. Dubrovskis, kovo 16 d. jis gavo elektroninį laišką, kuriuo jis buvo informuojamas, kad yra atleidžiamas iš darbo“, - tęsė A. Nemcova.

„Akivaizdu, kad dabartinis režimas nepasitiki rusų inteligentija ir mėgina mažinti inteligentų skaičių ir jų daromą įtaką“, - teigė D. Dubrovskis.

Michailo Prochorovo fondo steigėja Irina Prochorova „The Daily Beast“ pasakojo, kad kai kurie neigiami valdininkų komentarai jai primena Stalino laikus. Pirmasis kultūros ministro pavaduotojas Vladimiras Aristarchovas, kalbėdamas apie iš užsienio finansuojamas organizacijas, sakė, kad jos „naikina tradicines mūsų vertybes“. V. Aristarchovas paminėjo ir M. Prochorovo fondą, nors, anot I. Prochorovos, ši organizacija investavo apie 20 mln. JAV dolerių (18,09 mln. eurų) asmeninių jos brolio lėšų kultūros programoms, teatro projektams, jaunimo festivaliams ir vaikų meno konkursams Rusijos regionuose remti.

„Problemos esmė – ne privačių fondų persekiojimas, kurį paskelbė keli asmenys, o pati privataus gyvenimo monopolizacijos tendencija, kuri akivaizdžiai yra skirta sugrąžinti sovietinių laikų totalitarinį režimą“, - teigė A. Nemcova.