Nors Rusijos prezidentas V. Putinas savo šalį įpainiojo į Ukrainos krizę, Malaizijos lėktuvo sudužimo skandalą ir susilaukė Vakarų valstybių sankcijų, gimtojoje šalyje lyderis yra vis tiek mylimas, o jo populiarumo rodikliai auga po kiekvieno naujo konflikto tarp Maskvos ir Vakarų.

Šią savaitę J. Levados centro atlikta apklausa parodė, kad Rusijos vadovo populiarumas šalyje siekia 87 proc. Gegužę atliktos panašios apklausos metu V. Putino reitingai buvo 4 proc. žemesni.

Tuo tarpu JAV, kur šalies ekonomika atsigauna, o Baltieji rūmai pastaruoju metu susilaikė nuo karinių intervencijų, prezidento Baracko Obamos populiarumo rodiklis žemiausias nuo pat prezidentavimo pradžios ir siekia vos 40 proc.

V.Putino populiarumas, kuris šių metų pradžioje buvo apie 65 proc., šovė į viršų, kai Rusija kovą aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. Jo reitingai išlieka tvirti, Maskvai tęsiant konfrontaciją su Vakarų šalimis dėl krizės rytų Ukrainoje, kur vyriausybės pajėgos kaunasi su prorusiškais separatistais.

Tačiau V.Putino teigiamas įvaizdis namuose smarkiai skiriasi nuo to, kaip Rusijos lyderis vertinamas visame pasaulyje.

Praeitą mėnesį agentūros „Pew Research“ atliktas tyrimas parodė, kad europiečiai ir amerikiečiai Rusiją vertina nepalankiau negu praeitais metais. Tyrėjai nurodė, kad Maskvos politika neigiamai vertinančių amerikiečių dalis padidėjo 29 procentais.